PSD a depus moțiunea împotriva ministrului Vela

Semnatarii moţiunii simple “Democraţia românească în derivă, cu Vela ruptă în timp de pandemie” depusă marţi de 61 de senatori PSD în plenul Camerei superioare a Parlamentului solicită demisia ministrului de Interne, susţinând că prin ordonanţele militare emise a fost luat “un lung şir de decizii contradictorii” şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

“Aproape în fiecare ordonanţă militară vedem că se anulează o aberaţie emisă în ordonanţele precedente. (…) Lista restricţiilor inutile, absurde sau contraproductive este nesfârşită. Aproape fiecare ordonanţă conţine articole anulate de cele ulterioare. Fiecare articol abrogat din ordonanţele militare reprezintă o recunoaştere oficială a incompetenţei, a neroziei şi a lipsei de consecvenţă în managementul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Numeroasele retractări şi anulări din actele oficiale emise de ministrul Vela ilustrează haosul şi arbitrariul restricţiilor impuse cetăţenilor români în timpul pandemiei. (…) Ministrul Vela nici măcar nu a catadicsit să-şi ceară scuze public pentru interdicţiile absurde pe care le-a impuse populaţiei şi pe care tot el le-a anulat ulterior”, se arată în moţiunea simplă.

Potrivit semnatarilor, structurile coordonate de ministrul de Interne, Marcel Vela, “nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS (…), nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatura de testare pentru noul coronavirus”.

Senatorii PSD asociază numele ministrului cu “haosul”, îl acuză că “a gestionat lamentabil venirea în ţară a circa unui milion de cetăţeni români” şi că a făcut din amenzi “o taxă mascată pe coronavirus”.

“În ordonanţele militare semnate de ministrul Vela nu există nici cea mai vagă intenţie a unor măsuri preventive, avertismente sau abordări graduale în sancţionarea cetăţenilor. În mod evident, amenzile nu urmăreau scopul firesc de descurajare a celor care puneau în pericol viaţa sau sănătatea semenilor lor (…), ci erau mai degrabă o taxă mascată pe coronavirus, pe care Guvernul miza pentru a acoperi găurile date în buget de ministrul catastrofă Florin Cîţu”, se mai arată în textul moţiunii.

Semnatarii moţiunii spun că “sub comanda ministrului Vela, prin braţul armat al Grupului de Comunicare Strategică (GCS), au fost date dispoziţii diverselor autorităţi publice să închidă site-uri şi publicaţii critice la adresa preşedintelui Iohannis sau a Guvernului”.

Senatorii PSD sunt de părere că datele despre pandemie au fost “falsificate” şi “se oferă doar informaţii care descriu o imagine mai bună decât realitatea, privând cetăţenii de posibilitatea de a-şi forma o opinie corectă cu privire la (…) riscul real de transmitere a noului virus”.

O altă acuză adusă ministrului Vela şi Guvernului PNL este depunerea cu întârziere a proiectului de lege pentru reglementarea stării de alertă, “întârziere care a determinat trei zile de vid legislativ”.

“Trei zile ale prostiei PNL care pot compromite uriaşul efort colectiv al cetăţenilor români care timp de două luni s-au conformat restricţiilor şi izolării sociale. Este cea mai mare gafă a unui guvern de după revoluţie, care, din păcate, se produce într-una dintre cele mai grele perioade pe care o traversează ţara noastră în ultimii 30 de ani. În plină criză mondială, în faţa secetei şi austerităţii economice care ne bate la uşă, democraţia din România merge cu Vela ruptă, în derivă. Este mult prea mult, ministrul Vela trebuie să plece”, îşi încheie senatorii PSD moţiunea.

Moţiunea simplă va fi dezbătută marţea viitoare, notează Agerpres.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS