Confidenţialitate

Refugiații ucraineni din Arad, miting în stradă după ce Guvernul României nu le-a mai oferit de 7 luni sprijinul bănesc promis pentru plata chiriilor | VIDEO

Refugiații din Ucraina își cer în stradă ajutoarele bănești promise de Guvern. Refugiații care s-au stabilit în Arad au organizat, luni, în centrul orașului, un miting prin care vor să atragă atenția asupra faptului că de 7 luni nu și-au mai primit banii pe care, conform legii, România trebuie îi acorde ca sprijin la plata chiriilor.

Mitingul regufiaților din Ucraina s-a desfășurat luni, în Piața Avram Iancu din centrul Aradului, unde este amplasat și panoul în memoria primului român decedat pe frontul din Ucraina, arădeanul Rudolf Wittman, care mersese acolo pe cont propriu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mitingul a început cu intonarea Imnului Național al Ucrainei.

Aproximativ 50 de persoane, în special mame și copii de toate vârstele, au participat la protest având în mâini steaguri ale Ucrainei, ale României și ale Uniunii Europene, dar și pancarde prin care acuză faptul că banii le-ar fi fost furați, că sunt ostatici în România, în condițiile în care nu au bani să își plătească chiriile, dar nici să plece pentru că au datorii pentru chirii.

Unii dintre ei spun că au rămas în România tocmai pentru faptul că statul le-a promis ajutoare financiare pentru cazare.

Cu toții respectă reglementările pentru a primi acești bani… sunt angajați, iar copiii lor merg la școli în România, însă salariul pe care îl primesc de aproximativ 2150 RON în mână le este insuficient în condițiile în care doar pe chirie au de plătit peste 2000 RON.

Pe lângă chirii si utilități, mai au nevoie de bani pentru mâncare, haine și, în unele cazuri, și medicamente, pentru că toți au cu ei copii și unii si bunici, dintre care unii sunt bolnavi.

„Bună ziua. Suntem ucraineni refugiați. Astăzi, ne-am strâns aici ca să cerem Guvernului României să acopere întârzieri de plată pentru refugiați – mame cu copii care am rămas aici, în România. De aceea, vă rugăm să ne auziți, în sfârșit, ca să putem supraviețui”, a spus unul dintre refugiați.

În Arad sunt stabiliți în acest moment circa 600 de refugiați.

Cofondator Asociația Aradul Civic și Consilier Municipal, Siegfriend Mayer, care se implică încă de la început în sprijinirea refugiaților din Arad.

„Acest ajutor de stat nu a fost plătit deja de 7 luni de zile. Preponderent, mame cu copii, din păcate au ajuns în situația disperată de a veni și în acest mod să se manifeste”, a spus consilierul municipal Siegfriend Mayer.

Dacă nici după mitingul organizat în Arad nu vor reuși să sensibilizeze Guvernul, refugiații au de gând să sesizeze forurile europene și organizațiile de protecție a refugiaților.

Mintingul, care a fost autorizat, a fost supravegheat de către jandarmi, și s-a încheiat fără incidente.

Sursa colaj foto: Ciprian Boițiu / Europa FM

Sursa video: Ciprian Boițiu / Europa FM

Citește și: Daria Pricopie, Asociația Salvați Copiii, despre feedbackul dat de elevi pentru profesorii lor: Chiar sunt în cea mai bună poziție, ei fiind beneficiarii direcți ai sistemului de învățământ | VIDEO