Confidenţialitate

Proteste ale reprezentanților industriei lemnului la Baia Mare și Brașov. Angajații cer prețuri corecte pentru lemn | VIDEO

Sunt proteste în mai multe orașe din țară ale reprezentanților industriei lemnului. Aceștia cer prețuri corecte pentru lemn sau eliminarea blocajelor legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice. La Brașov, de exemplu, în jur de 10 angajați s-au adunat în fața Prefcurii cu pancarte, cerând lemn și cherestea din România. La Baia Mare, protestul a adunat în jur de 30 de reprezentanți ai Asociației.

Cosmin Ghiț, protestatar: „Domeniul de industrie a lemnului este unul dintre cele mai grele, după minerit”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aproximativ 30 de reprezentanti din domeniul industriei lemnului au protestat în fața Prefecturii Maramureș, unii dintre ei fiind prezenți cu camioanele.

„Fabricile de lemn sunt fabrici de pâine”, „Lemn din România, nu din străinătate”, „Cherestea din România, nu din străinătate”, au fost doar câteva  dintre mesajele afișate pe pancartele celor prezenți. Cosmin Ghiț este unul dintre protestatari.

„Domeniul de industrie a lemnului este unul dintre cele mai grele, după minerit. Pentru oprirea protestelor vrem legal, la prețuri corecte pentru piață, promovarea ordonanței de urgență care să elimine blocajele legate de evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice”, a declarat Cosmin Ghiț, unul dintre protestatari.

Florin Andreicuț, avocat: „În cursul anului 2023, exploatarea materialului lemnos din pădure a fost cu un minus de 2 milioane de metri cubi comparativ cu anul 2022”

Alături de ei a fost și avocatul Florin Andreicuț, care i-a reprezentat în fața prefectului județului.

„La nivel național, în cursul anului 2023, exploatarea materialului lemnos din pădure a fost cu un minus de 2 milioane de metri cubi comparativ cu anul 2022. Iar continuându-se în această manieră ea va ajunge în anul 2024 să fie cu un alt minus de 2 milioane de metri cubi, adică valori mult, mult reduse față de capacitățile pe care România le are în momentul de față”, a declarat avocatul Florin Andreicuț.

De asemenea, la Brașov, 10 angajați s-au adunat în fața Prefecturii și vor protesta până la ora 14.00.

Administratorii companiilor din industria lemnului spun ca vor participa la toate actiunile care vor avea loc pana ce revendicarile lor vor fi solutionate.

Autori: Mica Șvab și Cristina Nica

Sursa colaj foto: Mica Șvab / Europa FM și Amator

Sursa video: Mica Șvab / Europa FM

Citește și: Fermierii continuă protestele în Europa. Agricultorii, în continuare nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile de mediu ale UE | AUDIO