Confidenţialitate

Proteste în toată țara/ Mai multe sindicate contestă proiectul Legii salarizării unice

Angajații din mai multe instituții publice protestează astăzi față de proiectul Legii salarizării unice, proiect aflat în dezbatere în Parlament.
Astfel, în această dimineață, au întrerupt munca, spontan, agajații de la Protecția Consumatorilor.
Reprezentanta acestora din București, Iulia Sima, spune că ieri, la Comisia de Muncă de la Camera Deputaților, nu a reușit să o convingă pe Olguța Vasilescu să-i încadreze pe inspectori în aceeași grilă de salarizare cu cei de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară.
Lidera de sindicat de la Protecția Consumatorilor spune că deși între angajații pe care îi reprezintă și cei de la ANSVSA nu există diferențe de competențe și volum de muncă, salariile diferă mult, cu până la 4.000 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot astăzi, sindicatele din administraţia publică organizează un miting în faţa Palatului Parlamentului, nemulţumite și ele de proiectul Legii salarizării unice.
Confederația Sindicală Cartel Alfa susține că actualul proiect de lege prevede că stabilirea nivelului salariilor de bază se face exclusiv de către aleşii locali, care nu au competenţa necesară în acest domeniu, fiind aleşi politic şi nu după competenţe precum lucrătorii din domeniu.
Iar asta va duce la politizarea excesivă a funcţiei publice, la un nou val de discriminări în administraţia publică locală şi la menţinerea şi adâncirea haosului din sistem, susțin sindicaliștii.
”Credem că această măsură propusă de partidul de guvernare prin legea salarizării este doar un prim pas într-un program mai amplu de subordonare politică a actului administrativ, care va fi continuată prin procesul descentralizării, realizat în principal după considerente şi interese politice şi nu de eficienţă”, se mai arată în comunicatul Cartel Alfa.

În stradă au ieșit și polițiștii locali din mai multe localități.

De asemenea, angajaţii din cadrul agențiilor pentru Protecţia Mediului au ieșit în stradă, în cadrul unui nou protest spontan.
„Având în vedere că în urma protestelor anterioare din data de 14.03.2017, 21.03.2017 şi 27.04.2017 nu a existat nicio reacţie de susţinere din partea Ministerelor /Guvernului /factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaţilor din Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului, mai mult lipsa de răspuns la solicitările noastre scrise, ne vedem nevoiţi să declanşăm conflictul de muncă, astfel încât astăzi, 30.05.2017, între orele 11.00-13.00 angajaţii ANPM şi ai APM- urilor vor fi într-un nou protest spontan şi vor inregistra conflictul de muncă la Ministerul Mediului şi la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social”, au anunţat reprezentanţii FSUM.
Unităţile la care se declanşează conflictul de muncă sunt cele din judeţele Galaţi, Timiş, Hunedoara, Arad, Dâmboviţa, Bacău, Botoşani, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Călăraşi, Covasna, Cluj, Iaşi, Gorj, Mehedinţi, Teleorman, Vrancea, Satu Mare, Vâlcea, precum şi în Bucureşti.

În acelaşi timp, grefierii de la mai multe instanţe din ţară au întrerupt lucrul până la ora 13.
Preşedintele Projust, Ştefania Teleman, a precizat pentru agenția news.ro că această categorie profesională pierde venituri prin noua lege şi că reprezentanţii acesteia nu au fost invitaţi la negocieri cu decidenţii politici.
“Sporurile se limitează la 30% din anvelopa salarială a angajatorului. Unii pot primi sporuri de 30%, alţii nu vor primi nimic. Am încercat să vorbim cu parlamentarii, dar nu avem nicio reacţie din partea lor. Am cerut să fim invitaţi la negocieri la Ministerul Muncii, dar nu ne-a chemat nimeni. Suntem într-o situaţie foarte complicată, nu ştim cât va dura protestul, cert este că el va continuă”, a mai arătat Teleman.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat luni, la Parlament, referitor la protestele faţă de Legea salarizării, că dreptul la grevă este unul constituţional, iar cei care sunt nemulţumiţi din primării, CJ şi prefecturi pot să protesteze, dar proiectul va rămâne exact aşa cum l-a prezentat, cel puţin în partea care vizează administraţia.

„Dreptul la grevă este un drept constituţional. Pot să facă grevă. Eu vă spun că este o decizie politică pe care am luat-o în coaliţie şi Legea salarizării unitare, cel puţin în partea de administraţie, va fi exact cum a fost ea prezentată”, a spus Olguţa Vasilescu, întrebată despre protestele pe care le-au anunţat cei din primării, CJ şi prefecturi.
La această oră, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților discuțiile dintre ministrul Muncii și sindicaliști sunt în curs.