Confidenţialitate

Protest spontan al consilierilor din cadrul Serviciului de Probaţiune

Angajații au întrerupt activitatea în toată țara până când Ministerul Justiţiei le rezolvă solicitările.

Oamenii sunt nemulţimiţi că volumul de muncă a explodat după modificarea legilor penale, iar condiţiile de muncă sunt tot mai rele.

Serviciul de Probațiune se află în subordinea Ministerului Justiției și se ocupă în special de supravegherea persoanelor condamnate cu pedepse ce se execută în libertate, cum ar fi cele cu suspendare.

Angajații spun că, odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri penale în 2014, numărul condamnaților aproape că s-a dublat, în timp ce personalul serviciului care îi supraveghează a rămas același.

La Arad, de exemplu, Serviciul de Probaţiune avea în evidență, la sfârşitul anului trecut, peste 1.100 de persoane care au săvârşit infracţiuni, de două ori mai multe decât în 2014. Mai exact, fiecare angajat se ocupă de aproape 300 de condamnați, o cifră de până la 10 ori mai mare decât media din alte țări europene.

În toată țara, se află în evidenţa serviciilor de probaţiune peste 53.000 de persoane de care se ocupă doar 350 de angajaţi.

Consilierii serviciului de Probațiune cer suplimentarea personalului, salarii mai mari, plata orelor lucrate în plus dar și simplificarea procedurilor de muncă. Reprezentanții serviciului au precizat că vor fi primiți la Ministerul Justiției pentru discuții abia pe 29 ianuarie.