Confidenţialitate

PROTEST MUT în România, Polonia, Ungaria și Cehia: Manifestanții, cu banderole negre la gură și ochi

Protest mut internațional în această după-amiază în mai multe țări în care guvernările iau măsuri controversate și în care măsurile anti-corupție au fost slăbite de guvernanți. În București, aproximativ 100 de persoane au luat parte la acțiunea anticorupție de tip „flshmob”și s-au așezat cu spatele către clădirea Guvernului. Unii manifestanţi au purtat – simbolic – banderole pe ochi și gură. Protestul internațional a fost inspirat de manifestațiile din România de anul trecut.

Acțiunea internațională a fost anunțată pe Facebook sub numele „Justiţia furată”.

În Piața Victoriei, lângă Guvern, s-au  reunit oameni care, pentru aproximativ 20 de minute s-au așezat nemișcați cu spatele la Guvern, în tăcere.

Unele persoane au venit înfăşurate cu drapele ale României sau Uniunii Europene şi au arborat mesaje precum „#rezist, Toţi pentru justiţie, Justiţia furată, #Vă vedem”.

Mesajele erau însoţite, în unele cazuri, de numele unor orașe – Timişoara, Sibiu sau Constanţa.

Câțiva protestatari au ales să îşi acopere simbolic ochii sau gura.

Același lucru se întâmplă azi și în Cluj-Napoca dar și în mai multe țări europene – Polonia, Ungaria, Cehia și Ungaria. Acțiunea este una internațională și a fost programată să aibă loc simultan la ora locală 14.00 din fiecare țară. Astfel de proteste au fost anunțate, ulterior, și în Rusia și Germania și e posibil ca numărul grupurilor din diferite țări să crească.

În Polonia, acțiunea – promovată prin rețelele sociale –  a reunit adepți din 40 de orașe care au spus că vor ieși în stradă și vor protesta în tăcere cu banderole la ochi și la gură față de „politica de control și dictatură, față de violarea Constituției, violarea principiilor democratice și a convențiilor Uniunii Europene”.

Potrivit organizatorilor, protestul internațional – inspirat de manifestațiile din România dar și din Polonia de anul trecut – atrage atenția asupra „neo-dictaturilor care planează asupra țărilor din estul Europei prin politizarea justiției și prin alte proiecte de legi nedemocratice”.

Pagina de Facebook dedicată evenimentului  a fost numită „Justiția furata – Protest Internațional în 4 țări.”