Protest la mina Lonea (AUDIO)

Minerii din schimbul întâi de la exploatarea minieră Lonea, unitate ce aparţine de Complexul Energetic Hunedoara, au refuzat vineri să intre în subteran. Oamenii sunt nemulţumiţi de prevederile noului contract colectiv de muncă.

Minerii susţin că în noul contract colectiv de muncă sunt stipulate o serie de prevederi care sunt în defavoarea lor. Astfel, subvenţionarea la energia electrică, care până acum era în sumă de 6.000 de kw/an de persoană, scade la 4.800 de kw, prima de Ziua Minerului scade de la 500 de lei brut la 300 de lei brut, din care 30 de lei ia sindicatul, iar o altă primă de 3.500 de lei a fost diminuată la 900 de lei. În plus, minerii au aflat şi că deocamdată nu pot beneficia de prima de vacanţă, din cauza unei ordonanțe a Guvernului ce face referire la acordarea de tichete de vacanţă.

Tiberiu Cozma, liderul de sindicat de la mina Lonea susţine că într-adevăr în noul contract colectiv de muncă pe unele drepturi s-a câştigat, pe altele, cum e energia electrică, unde este şi marea nemulţumire a oamenilor, s-a pierdut, iar problema este că multă lume se încălzeşte cu energie electrică, din cauză că nu exista termoficare. Oamenii spun că minele sunt sub orice critică, abatajele sunt în pericol, iar 60 la sută din lucrările din mină sunt menţinute prin improvizaţii, prin experienţa lor.

Pe de altă parte, directorul general al CEH, Aurel Niculescu, susţine că protestul oamenilor de la Lonea a fost generat de blocarea acordării primei de vacanţă, care însă s-a întâmplat ca urmare a unui act normativ apărut la începutul lunii iulie, dar pentru care nu au fost emise normele metodologice.