Confidenţialitate

Proteste față de clasarea Dosarului “10 august”, la București și în alte orașe | GALERIE FOTO

La apelul unor organizații civice, zeci de persoane protestează, miercuri seara, în fața Tribunalului București.

Manifestanții sunt nemulțumiți că instanța s-a opus redeschiderii anchetei ce vizează foștii șefi ai Jandarmeriei, acuzați de reprimarea protestului antiguvernamental din 10 august 2018.

Atunci, peste 700 de persoane au fost rănite în intervenția în forță din Piața Victoria, unde manifestanții criticau guvernarea PSD-ALDE și controversatele modificări ale legilor justiției.

“Este inacceptabil ca cei care au gazat oameni pașnici pe 10 august să scape nepedepsiți”, susține comunitatea Declic într-un mesaj pe Facebook.

Păstrând distanța fizică impusă de actualul context sanitar, cei prezenți au afișat mesajul “Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO!“.

Preşedintele Tribunalului Bucureşti le-a solicitat parlamentarilor şi miniştrilor să respecte separarea puterilor în stat. Laura Radu a susţinut că hotărârile judecătoreşti se iau în baza probelor şi nu pe „emoţii şi sentimente”.

Proteste față de clasarea Dosarului “10 august” se mai desfășoară, miercuri seara, la Cluj și Iași.

Premierul Florin Cîțu a spus că, în calitate de cetățean, este dezamăgit de decizia luată în dosarul „10 august” și a anunțat că așteaptă opinia experților cu privire la eventualele căi de atac.

„Este o decizie a Tribunalului și nu pot să comentez decât ca cetățean. Sunt dezamăgit, e adevărat, când vedem că în România nimeni nu a tras în noi în Decembrie, nimeni nu răspunde pentru mineriade și avem iar un eveniment în care e foarte greu să găsim responsabili.

Mă voi asigura că niciodată cetățenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, așa cum a fost în aceste situații”, a declarat premierul la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Acesta a precizat că a vorbit despre acest caz cu ministrul Justiției.

„Am stat de vorbă cu ministrul Justitției, vom vedea dacă mai există alte căi de atac, dacă se poate face ceva, vă dați seama că aștept opinia experților în această situație”, a mai spus șeful Guvernului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea