Confidenţialitate

Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a ”Dosarului 10 august” | AUDIO

Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a Dosarului 10 August. Decizia este definitivă.

În iulie 2020, la aproape doi ani de la protestul Diasporei, DIICOT a clasat parțial dosarul 10 August: Șefii Jandarmeriei din august 2018 au fost scoși de sub urmărire penală pentru că nu era probe care să susțină că a fost pregătită, din timp, reprimarea protestului.

Cazul nu s-a închis complet: procurorii militari continuă să investigheze în cazuri punctuale plângerile penale împotriva jandarmilor care au acționat cu violență.

Pe 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a cerut redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.

Ea a transmis atunci că procurorul care a clasat cu o lună înainte acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii, după ce DIICOT a preluat dosarul 10 august de la Parchetul Militar.

Solicitarea Giorgianei Hosu trebuia aprobată de un judecător și a trecut pe la mai multe instanţe. Inițial a ajuns la Curtea de Apel, care a trimis dosarul la Tribunalul București. Tribunalul București a respins cererea DIICOT, iar foștii șefi ai Jandarmeriei scapă complet de urmărirea penală după protestul Diasporei din 10 august.

Sursa foto: Octav Dragan

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Sonia Teodoriu