Confidenţialitate

Propunerile lui Cătălin Predoiu pentru şefia marilor parchete ajung în faţa CSM pentru aviz

Procurorii propuşi de Cătălin Predoiu pentru şefia DNA, DIICOT şi a Parchetului General sunt audiaţi astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Aceasta este o procedură obligatorie în numirea unui şef de parchet. După audieri CSM trebuie să îi transmită lui Cătălin Predoiu un aviz pozitiv sau negativ.

Este vorba despre Gabriela Scutea – propusă pentru şefia Parchetului General, Crin Nicu Bologa – pentru DNA şi de Giorgiana Hosu, propunerea pentru conducerea DIICOT. Cei trei sunt aşteptaţi începând cu ora 10 în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, care îi va audia timp de câte o oră şi jumătate.

Mai apoi, Consiliul Superior al Magistraturii va transmite președintelui Klaus Iohannis avizul în cazul celor trei candidați, iar șeful statului va decide dacă îi va numi la conducerea Parchetului General, a DNA și, respectiv, DIICOT.

Preşedintele României poate să-i numească în funcţie pe cei trei după ce primeşte avizele consultative de la CSM, chiar dacă acestea sunt negative.

Cătălin Predoiu s-a declarat optimist înaintea audierilor de astăzi. El spune că cei trei candidați sunt foarte buni.

Întrebat dacă procedura de nimire a celor trei șefi din Parchetul de pe lângă instanța supremă este afectată de Moțiunea de cenzură, Predoiu a subliniat că aceste demersuri au fost demarate înainte de votul Parlamentului.

„Legea nu distinge în privința calității ministrului. În plus, este o politică publică începută înainte de moțiunea de cenzură. Propunerile au fost făcute înainte de moțiunea de cenzură. Sunt înaintate la CSM, sunt trei candidați foarte buni, am încredere în ei”, a spus Predoiu, înainte de audierile de la CSM.