Confidenţialitate

Propuneri diferite în coaliție pentru creșterea veniturilor. PNL vrea reducerea contribuțiilor, PSD cere reglementarea prețurilor | AUDIO

Reducerea contribuțiilor sociale și a TVA – este ce propune PNL pentru ca creșterea veniturilor și reducerea inflației. PSD în schimb și-ar dori în schimb, o reglementare a prețurilor pentru zona casnică și IMM-uri. Din opoziție, USR spune că declarațiile sunt doar un ”bambilici fiscal” care nu oferă deloc predictibilitate.

Este aproape imposibil ca liberalii să voteze o măsură care va duce la creșterea veniturilor doar în sectorul bugetar, a declarat luni președintele PNL Florin Cîțu. Acesta susține că singurele măsuri care vot duce la scăderea inflației și la creșterea veniturilor pentru toți cei care muncesc sunt reducerea contribuțiilor sociale și un TVA mai scăzut:

„Acum eu știu că întrebarea va veni: surse de finanțare. Este simplu, avem 14 miliarde de euro gratis de la Uniunea Europeană, mai avem încă vreo 14 din împrumuturi cu 0.15.”

Sunt măsuri care intervin asupra efectelor, susține liderul PSD Marcel Ciolacu. Acesta este de părere că Guvernul trebuie să lucreze la cauză, adică la prețul energiei:

„Este și o influență externă, pe care o știm cu toții, dar și liberalizare haotică, cum a spus purtătorul de cuvânt al BNR-ului, a prețurilor la energie.”

Uniunea Salvați România vrea ca ministrul Finanțelor să dea explicații în Guvern despre planul pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare a populației. Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, declară că partidul susține cota unică de impozitare:

„Și domnii Cîțu și Ciolacu se țin de bambilici fiscale la televizor. Le cerem să se pună de acord și să dea predictibilitate.”

Cu soluții vine și deputatul neafiliat Ionel Dancă. Acesta reamintește de un proiect de lege inițiat de parlamentarii neafiliați care reduce TVA la cinci procente la energie și elimină costurile impuse de stat în factură, precum certificatele verzi, taxa de cogenerare şi accizele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Lucia Ciocârlie Haranguș

Citește și: Scumpiri la mai multe categorii. În ultimul an au fost majorări de peste 50% la anumite produse și servicii | AUDIO