Confidenţialitate

Propunere CNAS: Medicamentele compensate să fie prescrise de medicul specialist, nu de cel de familie

Medicamente compensate prescrise de medicul specialist, nu de cel de familie – este o propunere venită din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru a rezolva situația doctorilor care lucrează în domeniul asistenței primare. De asemenea, oficialii Casei anunță că lucrează la un set de norme pentru a mai elibera medicii de familie de multele hârtii pe care trebuie să le completeze.

Casa Nationala de asigurari de Sanatate anunta ca se lucreaza la un proiect de modificare a Legii privind reforma in domeniul sanatatii. Astfel, responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a prescris tratamentul. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice, în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente.

O altă modificare propusă de CNAS este legată de prescripţiile şi serviciile medicale acordate pe baza informaţiilor din sistemul informatic, astfel, să nu mai fie imputate furnizorilor în cazul în care sistemul cardului electronic nu funcţionează.

De asemenea, s-a luat în discuţie o serie de prevederi de debirocratizare a activităţii furnizorilor de servicii medicale şi de creştere a accesului asiguraţilor la medicamente şi servicii paraclinice finanţate de CNAS. Astfel, CNAS vrea sa se renunţe complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor.

Totodată, se renunţă la restricţia ca farmacia sau furnizorul de servicii paraclinice căruia i se adresează asiguratul să fie în contract cu aceeaşi casă de sănătate ca medicul care a eliberat reţeta sau biletul de trimitere, ceea ce înseamnă că reţetele şi biletele de trimitere la analize vor putea fi onorate de orice farmacie, respectiv laborator de pe teritoriul ţării.