Proprietara societati de procesare a carnii Vascar SA Vaslui a fost arestata preventiv, fiind acuzata de fruadarea unor fonduri europene (AUDIO)

Gabriela Ciuburciu este cercetată pentru fals, spalare de bani şi frauda în două dosare, ambele vizând proiecte cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Prejudiciul stabilit de procurori depăşeste 2,5 milioane de euro.

Gabriela Ciuburgiu este acuzată de procurorii DNA că s-a folosit de documente false pentru a obţine fonduri din bugetul Comunităţii Europene. Femeia de afaceri din judeţul Vaslui mai este acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, toate în formă continuată. De asemenea, acesteia i se impută şi faptul că a folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul societăţii.

Potrivit procurorilor DNA, SC Vascar SA a derulat, în perioada 2008-2010, un proiect finanţat din fonduri comunitare ‘pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil’.

Anchetatorii sustin că patroana societatii Vascar SA şi-a insusit o mare parte din aceste fonduri . DNA susţine că nouă contracte de achiziţii de utilaje au fost atribuite unei firme controlate de Gabriela Ciuburciu în urma unor proceduri de selecţie simulate, la preţuri mult supraevaluate.

Prejudiciul estimat de procurori este de peste 1, 2 mil de euro. Într-un alt dosar, Gabriela Ciuburciu a fost trimisă în judecată, în 2012, pentru fraudarea unor fonduri SAPARD, prejudiciul fiind de peste şase milioane de lei.