Confidenţialitate

Propaganda rusă susține că un tren cu blindate românești s-ar deplasa înspre sau dinspre Republica Moldova pentru a ataca Transnistria. Reacția MApN | AUDIO

Propaganda rusă a susținut că un tren cu blindate românești s-ar deplasa înspre sau dinspre Republica Moldova. Pe canalele Telegram s-a speculat că România și Republica Moldova ar ataca Transnistria.

Este un fake news, a precizat Ministerul Apărării de la București. De fapt, militarii fac o normală instrucție în poligoanele din țară.

Reacția oficială de la București vine după ce atât pe Telegram, dar și pe Twitter au fost publicate imagini video cu blindatele românești și vehiculele militare pe un tren care trecea prin Iași.

Spre exemplu, contul în engleză a rețelei de bloggeri militari Rybar sugera că trenul cu tehnică militară se îndrepta spre Republica Moldova și specula că e posibil scenariul în care cele două state vor ataca regiunea transnistreană.

De fapt, în imagini era surprinsă o coloană de tehnică militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, care se întorcea de la exercițiul multinațional ,,ZIMBRUL 22”, desfășurat între 3 si 12 octombrie în județul Galați. Purtătorul de cuvint al MApN, Constantin Spânu:

„După finalizarea exercițiului despre care noi am comunicat în mod transparent, militarii, echipamentele și tehnica militară participante s-au întors către garnizoanele de reședință, fie spre calea ferată, fie prin deplasări pe căile rutiere. Coloana din imaginile video a fost îmbarcată pe platformele de tren din localitatea Șendreni, județul Galați și s-a deplasat către Iași, unde a fost și filmată de către un participant la trafic.”

Nu e singura astfel de deplasare, coloane de vehicule militare pot fi văzute zilele acestea și pe drumul de la Galați spre București:

„În zilele de 18 și 19 octombrie, personalul și tehnica Batalionului 2 Infanterie Călugăreni București a participat la exercițiul Călugăreni 22, desfășurat tot în centrul de instruire de la Smârdan și, eveident, și acestea se vor deplasa pe calea ferată și pe roți spre garnizoana de dizlocare la pace, respectiv în capitala României, București.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Republica Moldova are nevoie de un sistem de apărare antiaeriană, spune ministrul de resort. „Necesită alocări financiare destul de mari” | AUDIO