Confidenţialitate

Proiectul pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, lansat în dezbatere publică

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a fost lansat joi noapte în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor.

Din portofoliul Fondului sunt propuse să facă parte 27 de companii cu o valoare de 10 miliarde de euro, printre care Engie România, Nuclearelectrica, Antibiotice, OMV Petrom, Oil Terminal, Loteria, Societatea Sării, CupruMin, Aeroporturi Bucureşti, Conpet şi Telekom România.

Fondul Suveran va avea forma unei societăţi de intermediere financiară pe acţiuni, acţionarul unic fiind statul român.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii are ca scop dezvoltarea şi finanţarea unor proiecte de investiţii rentabile – în diverse domenii economice – prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri sau societăţi de investiţii, inclusiv private.

Potrivit proiectului, fondul va fi administrat de un Consiliu de supraveghere şi un Directorat.

Consiliul va avea 9 membri: primii vor fi desemnaţi de Guvern – pe baza unor criterii – pe o perioadă de 18 luni. Acestia trebuie sa numeasca Directoratul şi sa organizeze activitatea Fondului. Ulterior, mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere va fi de 4 ani. Directoratul va fi format din 7 membri numiţi pe o perioadă de 4 ani de Consiliul de supraveghere.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran va fi timp de 10 zile în dezbatere publică. Apoi va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat. Executivul l-ar putea aproba în septembrie şi apoi îl va transmite Parlamentului.