Confidenţialitate

Proiectul de ratificare a aderării Suediei și Finlandei la NATO, votat de deputați. Ciolacu: „Un răspuns ferm pentru Federația Rusă” | AUDIO

Deputații au revenit din vacanță, pentru o zi, ca să voteze proiectul de ratificare a aderării Suediei și Finlandei la NATO. Au fost 227 de voturi pentru și 3 abțineri, iar România este printre primele țări care ratifică aderarea celor două țări la Alianța Nord-Atlantică.

Nu este doar un gest politic și diplomatic, ci un pas important pentru condamnarea Rusiei care a declanșat războiul în Ucraina, au subliniat liderul PSD, Marcel Ciolacu și deputatul USR, Bogdan Rodeanu:

„Ratificarea de către țara noastră a aderării Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică reprezintă un răspuns ferm pentru Federația Rusă. Este dovadă că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme cu care putem răspunde acestei agresiuni absurde, nedrepte și profund ilegale”, a spus Ciolacu.

„România mai face un pas și încă un gest de poziționare fermă pentru descurajarea și condamnarea regimului Putin, un regim care a declanșat războiul împotriva Ucrainei. Atât Finlanda, care are o graniță de aproape 1.300 de kilometri cu Rusia, cât și Suedia, care are o franiță în întregime maritimă cu Rusia, își doresc să facă parte din aingura alianță politico-militară care apără.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul PNL, Florin Alexe și Ovidiu Ganț de la grupul minorităților au amintit că ambele părți au câștigat de pe urma aceste aderări:

„România își exprimă convingerea că aderarea celor două state va contribui la o apărare mai eficientă a flancului estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său”, a spus deputatul PNL.

„Demersul e important pentru ambele părți implicate, Finlanda și Suedia e legitim să-și dorească să-și întărească apărarea prin aderarea la cea mai puternică alianță militară defensivă din istorie dar și pentru Alianța Nord-Atlantică. Nu numai pentru că ni se alătură doi membri care au armate moderne ci și pentru că sunt două democrații europene solide.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Ambasadoarea SUA la NATO: Este destul de dificil de estimat care sunt planurile Kremlinului și dacă Putin va mai ataca sau nu Kievul | AUDIO