Confidenţialitate

Proiectul „Banca orelor de muncă”, pentru flexibilizarea programului de lucru, a trecut de Senat

Proiectul de modificare a Codului Muncii, „Banca orelor de muncă”, a trecut de Senat.

Acesta urmăreşte flexibilizarea programului de lucru. Un angajat ar putea lucra într-o zi două ore, iar în alta 10, astfel încât programul normal de 40 de ore pe săptămână să nu fie afectat.

Proiectul vine în sprijinul angajaţilor care vor avea mai mult timp pentru familie sau pentru a-şi rezolva probleme urgente. E nevoie de flexibilizarea programului de lucru pentru a păstra locurile de muncă, a explicat la Europa FM, iniţiatorul proiectului, deputatul USR, Adrian Prisnel.

El a amintit că în această perioadă a pandemiei de coronavirus, mulţi români nu au cu cine să-şi lase copiii acasă şi riscă să rămână fără loc de muncă.

Proiectul reglementează şi programul comprimat de muncă, adică salariatul să facă într-un timp mai scurt ceea ce făcea în timpul programului obişnuit de lucru.

Munca în regim de gardă, adică anagajatul să fie disponibil oricând pentru a lucra, dar şi concediul fără plată, cu acordul părţilor sunt de asemenea incluse în proiect

Toate aceste modificări pot fi puse în practică doar în anumite sectoare – consideră secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul privind flexibilizarea programului de lucru a trecut tacit de Senat şi urmează să primească votul final în Camera Deputaţilor.