Confidenţialitate

Proiectele de lege pentru rectificarea bugetară, în dezbaterea plenului Parlamentului | AUDIO

Parlamentul se reunește, marți, într-o ședință de plen comun pentru reintroducerea în lege a majorării pensiilor cu 40% și pentru creșterea salariilor profesorilor începând cu acest an.

Măsurile au fost aprobate deja în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului, iar PSD a promis că le va transpune definitiv în lege.

Social-democrații sunt hotărâți să meargă până la capăt cu decizia de anul trecut de a majora pensiile cu 40% și de a crește salariile profesorilor încă de anul acesta.

Asta deși Guvernul și finanțiștii trag semnale de alarmă asupra faptului că măsurile PSD ar arunca bugetul în aer.

Practic, social-democrații vor să abroge din ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu doar 14% și în acest fel să se revină la legea sistemului public de pensii, adoptată anul trecut, care prevede majorarea acestuia cu 40%.

De asemenea, PSD vizează și creșterea, începând cu acest an, a salariilor profesorilor, deși guvernul amânase majorarea lor pentru 1 septembrie 2021.

Alte modificări cu impact bugetar semnificativ pe care social-democrații vor să le aducă la ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară vizează majorarea cu un miliard și jumătate de lei a sumelor repartizate primăriilor, suplimentarea cu 5 milioane și jumătate de lei a bugetului Camerei Deputaților, precum și 67 milioane de lei în plus pentru sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Asta după ce o lege inițiată tot de PSD, cu impact bugetar de peste jumătate de miliard de lei lunar, a urmează să fie votată definitiv mâine în Parlament. Actul normativ vizează acordarea unui stimulent de risc de 2.000 de lei pe lună profesorilor și 1.500 de lei personalului didactic auxiliar și a personalului nedidactic.

Premierul Ludovic Orban a avertizat ieri că bugetul ”nu îşi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă” şi a făcut apel la toate forţele politice să nu sprijine în Parlament inițiativele PSD.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre