Confidenţialitate

Proiecte de lege privind uniunea consensuală și parteneriatul civil, în Parlament

Legăturile dintre persoanele de același sex ar putea fi legalizate și în România. În parlament au ajuns două inițiative legislative în acest sens. Una este lucrată în cadrul Consiliului național pentru Combaterea Discriminării și prevede legiferarea uniunilor consensuale. Cu alte cuvinte, cuplurile, indiferent dacă sunt homosexuale sau heterosexuale, își vor putea legaliza relația, beneficiind de toate drepturile care decurg de aici. O altă inițiativă îi aparține deputatei independente Oana Bîzgan și vizează legiferarea parteneriatului civil.

Potrivit proiectului transmis de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), uniunea consensuală reprezintă asocierea dintre două persoane de sex diferit sau de același sex. Aceasta se înregistrează la ofițerul de stare civilă, dar poate fi recunoscută legal chiar dacă nu este înregistrată.

”România va fi în situația de a asigura o recunoaștere și o protecție juridică a cuplurilor de același sex. Ideea a fost să venim cu un pachet – un proiect de lege și un studiu comparativ a legislației în domeniu din statele Uniunii Europene -, care să fie transmis către partidele politice parlamentare, Guvern și președinții celor două Camere”, a declarat președintele CNCD, Asztalos Csaba.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Drepturile și obligațiile persoanelor care au încheiat o uniune consensuală sunt identice cu cele ale soților dintr-o căsătorie tradițională. În cazul spitalizării unuia dintre parteneri, de exemplu, celălalt este considerat aparținător, iar în caz de deces supraviețuitorul beneficiază de moștenire și de pensie de urmaș. Totuși, cuplurile formate din persoane de același sex nu pot adopta copii.

”Știu că vor fi dezbateri aprinse. Nu este doar o chestiune care se referă doar la cuplurile de același sex. În România avem foarte multe cupluri de sex diferit care nu folosesc instituția căsătoriei. Undeva la 25-30% dintre copiii născuți în ultimii cinci ani în România sunt născuți în afara căsătoriei”, a mai spus Asztalos.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un proiect similar are și deputata Oana Bîzgan, care dorește reglementarea parteneriatului civil. Inițiativa acesteia face însă referire explicită doar la cuplurile formate din persoane de sex diferit, nu și la cele homosexuale.

”La nivelul Uniunii Europene, deja 22 de țări oferă cetățenilor posibilitatea de a oficializa relația de cuplu fără a fi obligați la căsătorie, prin alternativa unui parteneriat civil.  Nu se poate ca în 2018, într-o țară europeană, să mai condiționăm drepturi civile de instituția căsătoriei. Acest aspect este o discriminare”, a explicat Oana Bîzgan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ideea legalizării relațiilor dintre persoanele de același sex este luată în calcul chiar la vârful coaliției aflate la guvernare.

”Nu putem să nu analizăm și situația unei minorități din România și anume să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil”, a declarat Liviu Dragnea la începutul acestei săptămâni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit datelor oficiale de la recensământul din 2011, în România sunt 800 de mii de persoane care trăiesc în concubinaj. Nu există însă o statistică și în ceea ce privește cuplurile homosexuale.