Proiect: Refuzul unui loc de muncă duce la anularea venitului minim garantat

Deputatul PNL Florin Roman a depus la Parlament un proiect de modificare a Legii 416/2001, astfel că refuzul unui loc de muncă să ducă la anularea venitului minim garantat.

”În România ne confruntăm cu o situaţie paradoxală: avem nevoie de forţă de muncă, dar mulţi dintre cei apţi de muncă stau cu mâna întinsă, aşteptând lună de lună ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat”, afirmă deputatul PNL, citat într-un comunicat.

Actuala legislaţie dă dreptul acestor persoane să refuze de trei ori ocuparea unui loc de muncă.

”Practica ne demonstrează că majoritatea celor care primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuză să meargă la muncă, preferând să stea acasă pe banii statului”, spune Florin Roman.

Propunerea PNL se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Conform acestora, la nivelul lunii decembrie 2016 aveam ca număr de beneficiari de drepturi curente – 55.457, beneficiari suspendaţi la sfârşit de lună – 2.643.

Pentru luna aprilie 2017, statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente –  243.006, beneficiari suspendaţi la sfârşit de lună – 17.712.

Tot datele statistice ne arată că în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani, se arată în comunicat.

”PNL consideră că este absolut necesară schimbarea acestei situaţii, mai ales că, aşa cum presa a relatat în numeroase rânduri, mulţi dintre beneficiarii venitului minim garantat stau în vile şi se plimbă cu maşini scumpe. Apreciem că ajutoarele sociale oferite de stat trebuie strict orientate către cei care au nevoie de ele, nu către cei care vor să înşele statul şi stau lună de lună cu mâna întinsă la primărie, aşteptând banii aferenţi venitului minim garantat”, încheie Florin Roman.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS