Proiect: RADARE exclusiv pe mașinile poliției rutiere

Comisia juridică a Senatului a acordat marți aviz pozitiv propunerii legislative pentru modificarea articolului 109 din OUG 195/2002, cu privire la circulația pe drumurile publice.

Astfel, radarele vor fi instalate exclusiv pe autovehiculele cu însemnele distinctive ale Poliției rutiere.

De asemenea, dispozitivele fixe sau mobile se vor utiliza la o distanța maximă de 10 metri de mașinile Poliției rutiere.

Proiectul a fost inițiat de 16 parlamentari PNL.

„Prin cadrul normativ (OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice), cât şi prin atitudinea şi comportamentul lucrătorilor Poliţiei rutiere nu se acordă niciun fel de atenţie prevenţiei apariţiei evenimentelor rutiere nedorite. (…) Aceste modificări au scopul principal de a readuce OUG 195/2002 la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa actuală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni şi atât. Ori, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto”, se arată în expunerea proiectului legislativ.

Raportul Comisiei juridice va intra în dezbaterea plenului Senatului, primă Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS