Confidenţialitate

Proiect: Maşinile fără RCA, ITP sau impozit plătit, parcate pe domeniul public ar putea fi ridicate după două luni

Asta prevede un proiect ce va intra in dezbaterea Parlamentului in aceasta toamna.

Conform noilor măsuri propuse, va fi scurtat de la un an la 60 de zile termenul pentru care un vehicul aflat pe domeniul public sau privat poate fi considerat abandonat, scrie Profit.ro

Autorii proiectului susutin ca in marile oraşe, întâlnim adesea parcate pe domeniul public rulote şi remorci, perioade lungi de timp de 6 luni – 1 an, perioade în care aceste vehicule nu sunt utilizate de proprietari potrivit destinaţiei. In tot acest timp, spatiul public este transformat in spatiu privat de depozitare a unor masini ce nu sunt folosite, mai scriu parlamentarii. Proiectul extinde şi categoria vehiculelor abandonate, care va cuprinde: toate masinile parcate pe domeniul public al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi cele fara RCA sau cele pentru care proprietarul nu a platit taxele si impozitele.

În prezent, pentru gasirea proprietarului unei masini abandonate, primarul anunta – printr-un anunt la ziar – datele vehiculului ridicat, precum si locul unde a fost gasit. Si aici se schimba regula: primarul va trebui să anunţe locul de unde a fost gasita o masina ce nu este folosita de mult timp, înainte de a fi ridicata.

Parlamentarii propun, de asemenea, reducerea de la 10 zile la 5 zile a termenului în care, după primirea somaţiei de la primărie, proprietarul trebuie să ridice masina abandonata, în caz contrar acesta trecând în proprietatea primăriei.