Confidenţialitate

Proiect inițiat de ALDE, PSD și Pro România pentru anularea amenzilor date în timpul stării de urgență

PSD, ALDE și Pro România, partide care se află în opoziție, dar care dețin majoritatea în Parlament, au inițiat o propunere legislativă ce prevede anularea tuturor amenzilor uriașe, cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, care au fost declarate neconstituționale de către CCR săptămâna trecută.

De asemenea, proiectul vizează și returnarea integrală, la cerere, a sumelor achitate de contravenineți, iar cei care nu au plătit încă amenzile primite nu vor mai fi obligați să o facă.

Totuși, inițiativa legislativă prevede că rămân valabile amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Propunerea legislativă a fost făcută publică pe Facebook de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care și-a motivat demersul pe baza deciziei CCR de săptămâna trecută, cea prin care a fost declarată neconstituțională OUG 34/2020, actul normativ prin care limitele amenzilor pe perioada stării de urgență au fost majorate între 2.000 și 20.000 de lei.

”Cei care am făcut acest proiect de lege ne-am bucura dacă el ar fi preluat de către Guvern și transformat într-o Ordonanță de Urgență care să pună capăt acestei teme pentru a ne reîntoarce la ce e important: revenirea la viață!”, a scris Tăriceanu pe Facebook.