Proiect: Desecretizarea arhivelor SRI, SIE și MApN

Un proiect de lege propune ca toate instituțiile care dețin în arhivele proprii documente referitoare la ofițeri, informatori și colaboratori ai fostei Securităţi să fie obligate să le desecretizeze şi să le predea către CNSAS. Sunt vizate arhivele SRI, SIE și MApN.
Desecretizarea ar urma să se facă în termen de 60 de zile de la publicarea legi în Monitorul Oficial. Astfel, instituțiile care dețin în arhivele proprii documente referitoare la ofițeri, informatori și colaboratori ai fostei Securitatăți trebuie să le desecretizeze și să le predea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securitații.
Iniţiativa aparține deputatului PNL Dan Cristian Popescu și reglementează desecretizarea dosarelor fostei Securități aflate în prezent în arhivele SRI, SIE și Ministerului Apărării Naționale, dar care nu au fost predate până în prezent CNSAS.
În arhivele SRI și SIE ar fi rămas aproximativ 100.000 de dosare ce privesc personalul fostei Securităţi.
Inițiatorul proiectului de lege spune că publicarea listelor cu cei care au lucrat într-un fel sau altul cu Securitatea ar avea un impact pozitiv asupra imaginii României ȋn rȃndul partenerilor internaṭionali din NATO și Uniunea Europeană.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS