Confidenţialitate

Proiect de lege: Impozit anual în loc de timbru de mediu

Timbrul de mediu ar putea fi înlocuit în curând cu un impozit anual. Asta prevede un proiect de lege inițiat de un parlamentar UDMR. Potrivit documentului, cuantumul impozitului se va stabili la achiziționarea mașinii, în funcție de emisiile de noxe, și va crește în fiecare an.

Noul impozit va menține regula conform căreia suma de plată este calculată în funcție de emisiile de noxe ale mașinii, însă față de actualul timbru de mediu nu va mai avea o reducere în funcție de vechimea ei. Cuantumul impozitului va fi mai mic la început şi va creşte ulterior, iar proprietarul va fi obligat să îl achite în fiecare an, odată cu taxele și impozitele locale.

Cum se va aplica concret noul impozit, ne-a explicat la Radio EuropaFM  inițiatorul legii, deputatul UDMR Jozsef Moldovan

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În cazul în care primul proprietar decide să vândă mașina, cumpărătorul va continua să plătească impozitul.

Deputatul Jozsef Moldovan:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit proiectului, 70% din noul impozit plătit de proprietarii de mașini va merge către Fondul de Mediu, iar 30% va reveni bugetelor locale. Inițiativa legislativă a fost depusă la senat și urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate la începutul anului viitor.