Confidenţialitate

Proiect ANRE: Românii afectați de pene de curent vor fi despăgubiți

Românii afectaţi de pene de curent vor primi despăgubiri de la distribuitori, prevede un ordin aprobat de ANRE.

Potrivit documentului, sunt permise cel mult 4 întreruperi planificate, cu durata de maximum 8 ore fiecare, în orașe, şi cel mult 8 întreruperi planificate, cu durata de până la 8 ore fiecare, la sate.

În caz de depăşire, distribuitorii de electricitate vor plăti celor afectaţi compensaţii băneşti, prin reducerea facturilor plătite.

 

În cazul întreruperilor prevăzute, dacă pana de curent este mai mare de 8 ore, clienţii au dreptul la o despăgubire de 300 de lei la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tensiune şi 30 de lei la joasă tensiune.

În cazul unor întreruperi de curent neprevăzute, ANRE fixează durate maxime de remediere, iar depăşirea lor obligă distribuitorii să îi despăgubească pe clienţi.

Astfel, dacă întreruperile neplanificate depăşesc 8 ore în mediul urban şi 18 ore în mediul rural, în condiții normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în valoare de  600 până la 1.400 de lei, la o tensiune de 110 kV, 200-400 de lei la medie tensiune şi 60-200 de lei la joasă tensiune.

ANRE consideră, totuşi, că un distribuitor este îndreptăţit să întrerupă alimentarea cu energie electrică în anumite situaţii de forţă majoră. De exemplu, “când se periclitează viaţa, sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale”.