Confidenţialitate

Proiect: Agresorii nu vor scăpa de răspundere penală, dacă se împacă cu victimele

Cei care comit acte de violență domestică nu vor mai scăpa de răspunderea penală, dacă se împacă cu victima sau aceasta își retrage plângerea.

Deputații au dezbătut marţi un proiect care modifică articolul 199 din Codul Penal și care urmează să intre la vot final.

Deputatele Adriana Săftoiu de la PNL și Oana Bîzgan, indepedentă au amintit că legea le permitea până acum agresorilor să scape nepedepsiți:

“Odată ce o persoană depune plângere pentru că este bătută, că este supusă violenţei domestice, chiar dacă ulterior îşi va retrage plângerea, asta nu înseamnă că cel care face fapta va scăpa de data asta de pedeapsă”- a spus Deputata PNL, Adriana Săftoiu.

“Codul Penal, până acum, nu făcea altceva decât să lase o portiţă celor care efectuau presiuni asupra victimei, ca să-şi retragă plângerea şi pentru a da uitării un act extrem de grav care, în România, a ajuns la cote inimaginabile” – a adăugat deputata independentă, Oana Bâzgan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputata USR, Cristina Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați a precizat câte femei din România au depus până acum plângere, după ce au fost bătute chiar de cei care cu care locuiesc sub același acoperiș.

“Suntem ţara care are 51 % de femei. Dar iată că o mare parte dintre ele sunt zilnic abuzate. Sunt 15.000 de plângeri penale ale acestor femei victime ale violenţei domestice. Haideţi să facem în aşa fel încât aceste cifre să nu le mai regăsim în viitor. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de modificare a Codului Penal va merge la promulgare, dacă va fi adoptat marţi de Camera Deputaților.