Programul „Rabla Clasic” va fi suplimentat cu 25 de milioane de lei

Programul „Rabla Clasic” va fi suplimentat cu 25 de milioane de lei – a anunțat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Lucrul acesta va aduce un plus de 4.000 de prime de casare.

„Până la sfârșitul anului vom avea un total de aproximativ 25.000 de mașini noi care vor fi cumpărate de către români. În același timp, am prelungit și termenul de depunere a dosarelor până la data de 31 decembrie 2017 pentru persoanele fizice ”- a spus ministrul Mediului.

De asemenea, și pentru persoanele juridice, termenul s-a prelungit până la 30 noiembrie 2017.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a precizat că în cazul Programului „Rabla Plus”, a fost modificat Ghidul de finanțare, tocmai pentru ca mașinile pentru care au fost aprobate dosarele, să poată fi livrate de către dealerii de mașini electrice.

„Să nu uităm că anul acesta, eco-bonusul dat pentru „Rabla Plus” a fost de 10.000 de euro pentru achiziționarea unei mașini 100% electrice, iar pentru mașinile hibrid plug-in sau hibrid un eco-bonus de 4.500 de euro. A fost o creștere semnificativă, iar până la ora actuală avem înscrieri pentru aproximativ 550 de mașini din gama „Rabla Plus”. Pentru că am constatat că ne confruntăm cu anumite probleme, cum ar fi lipsa unor mașini în parcurile auto ale unor dealeri, a trebuit să modificăm Ghidul de finanțare atât pentru „Rabla Plus”, cât și pentru „Rabla Clasic”, ordine care sunt deja postate pe site-ul ministerului”, a explicat Grațiela Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, noile Ghiduri de finanțare, destinate celor două programe „Rabla” vor include, începând cu anul 2018, un eco-bonus acordat și mașinilor mici nepoluante.

„Am inclus în aceste programe și cvasi-ciclurile electrice, în sensul că cine dorește să-și achiziționeze o mașină mică și care se poate parca ușor și este depoluantă, va primi finanțare începând cu anul 2018. În același timp, pentru că prețul acestora este mult mai mic decât eco-bonusul de 10.000 de euro pe care îl dăm, am dat pentru mașinile care sunt sub această sumă finanțare numai de 50%, astfel încât să nu ne trezim în situația în care prețul unei mașini, fiind mai mic, cineva să își închipuie că banii respectivi ar putea fi dați direct în contul cetățeanului.” a continuat ministrul Mediului.

Începând din 18 mai 2017, persoanele fizice și cele juridice pot accesa Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto național — „Rabla Clasic” și „Rabla Plus”.

Bugetul anunțat, la momentul respectiv în cazul programului „Rabla Clasic” se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru „Rabla Plus” la 45 de milioane de lei.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS