Confidenţialitate

Programul ”Prima mașină” continuă în 2017

Ministerul Finanțelor va aloca doar 50 de milioane de lei pentru Programul ”Prima Mașină”, adică doar jumătate din fondurile prevăzute anul trecut.

În 2016, nu au existat prea multe persoane interesate de acest program. Doar 1,4% din fonduri au fost cheltuite.

Cei care doresc să acceseze programul ”Prima Mașină” trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să nu aibă deja un autoturism și să cumpere o mașină nouă, a cărei valoare nu depășește 50.000 de lei plus TVA, adică aproape 60.000 de lei. Creditul este acordat pe o perioadă de cel mult 5 ani și trebuie achitat un avans de 5% din valoarea autoturismului.

Pentru plata avansului, pot fi folosite și tichetele obținute prin programul Rabla, după casarea unei mașini vechi. În plus, pe durata creditului este obligatorie asigurarea CASCO, iar șoferul nu are voie să vândă mașina pe care o achiziționează. Statul garantează cel mult 50% din valoarea creditului.

Din 2015, de când a fost lansat programul ”Prima Mașină”, plafonul garanțiilor acordate de stat a scăzut de 7 ori: de la 350 de milioane de lei la doar 50 de milioane, sumă prevăzută pentru 2017. Anul trecut, de exemplu, statul a acordat doar 75 de garanții, adică 1 la sută din totalul garanțiilor.

Programul Prima Mașină “s-a născut mort”, deoarece clienții au aceleași condiții ca în cazul unui credit obișnuit – a reclamat Asociația Constructorilor de Automobile din România. Asociația a solicitat extinderea perioadei de rambursare a creditului de la 5 la 7 ani și o dobândă mai mică.