Programul Festivalului Național de Teatru la București

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Național de Teatru s-a deschis oficial aseară (vineri) cu spectacolul eveniment „Hamlet | Collage”, după William Shakespeare, în regia lui Robert Lepage, producție a Teatrului Națiunilor din Moscova, prezentat la Sala Mare a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București.

Festivalul, care se va desfășura în perioada 20 — 30 octombrie, va oferi publicului un număr record de reprezentanții — 91 — în 16 spații din Capitală. Vor fi prezentate 53 de producții, realizate în 40 de teatre din București și din țară, creații ale unor importanți regizori români și străini.

Criticul de teatru Marina Constantinescu este directorul artistic al festivalului. Programul festivalului poate fi consultat aici.

În cadrul FNT vor fi prezente alte două spectacole din străinătate — „Romeo și Julieta” de Serghei Prokofiev, după W. Shakespeare, coregrafia — Angelin Preljocaj, producție a Companiei Ballet Preljocaj din Franța (prezentat pe 29 octombrie) și „Să trăiești orice ar fi (Barbara)” / „Vaille Que Vivre (Barbara)” o colaborare artistică Vincent Huguet & Chris Gandois, producție Les Visiteurs du soir în coproducție cu L’Onde Theatre Centre d’art de Velizy-Villacoublay, spectacol prezentat pe 30 octombrie, în închiderea festivalului.

Spectacolele și evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Național „I. L. Caragiale”, Teatrul Odeon, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, Teatrul „Nottara”, Teatrul Mic, ARCUB, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Teatrul ACT, Teatrul Excelsior, Teatrul de Artă București, Green Hours, Replika, Linotip, Spice Club & Pub, Creart.

În fiecare an, FNT omagiază o personalitate marcantă a teatrului românesc, ediția din acest an fiindu-i dedicată actorului Victor Rebengiuc.

Un eveniment special va fi spectacolul aniversar Nicu Alifantis, produs de Festivalul Național de Teatru, „A treisprezecea noapte”, prezentat la Teatrul Bulandra, pe 27 octombrie, dar și un dialog inedit între criticul de teatru, profesorul și teoreticianul George Banu și actorul și regizorul Ion Caramitru, directorul TNB și președintele UNITER, pe scena Ateneului Român, pe 28 octombrie.

FNT are și un amplu program de evenimente conexe — expoziții, lansări de carte, întâlniri cu artiști invitați din străinătate.

La ediția din acest an, FNT se implică și într-un demers umanitar important: pe lângă licitația anuală de la Artmark, prin care se strâng bani pentru artiștii aflați în suferință, sprijină și campania de fundraising pentru construirea primei Clinici integrate de Oncologie și Radioterapie la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS