Confidenţialitate

Programul de internship al Guvernului, reclamat de asociațiile de tineri la Inspecția Muncii

         Mai multe asociații de tineri studenți și elevi au sesizat Inspecția Muncii și Curtea de Conturi în legătură cu programul de internship organizat de Guvern.

Motivul: tinerii care lucrează pentru diferite instituții din subordinea Cabinetului nu beneficiază de vechime în muncă, asigurări de sănătate și șomaj pe perioada activității.

Contractele încheiate de aceștia cu Guvernul nu ar respecta legislația muncii, susțin reprezentanții tinerilor.

Programul de internship este organizat de Guvern, în fiecare an,  din anul 2013.

În ultimii 2 ani, stagiarii au fost retribuiți sub forma unei burse, fără plata taxelor și a contribuțiilor aferente, așadar fără recunoașterea vechimii în muncă.

Tinerii care au făcut practică la Guvern nu au beneficiat de asigurări de sănătate și șomaj, susține Consiliul Tineretului din România,  una dintre asociațiile care au sesizat această problemă.

Ca urmare a acestor nereguli constatate, au fost depuse sesizări la Inspecția Muncii și la Curtea de Conturi a României în care se cere sancționarea instituțiilor implicate.

Consiliul Tineretului arată că stagiarii nu au semnat contracte de voluntariat sau de muncă, ci contracte, cităm,  „nenumite”, practică care nu ar fi prevăzută în programa școlară/universitară.

Prin neplata taxelor datorate, guvernul a ținut tinerii care au lucrat acolo lipsiți de o serie de drepturi extrem de importante, concluzionează asociațiile.