Profesorul Răzvan Cherecheș explică de ce s-ar impune carantina națională | AUDIO

Populația ar trebui să accepte un posibil lockdown, după alegerile parlamentare. Soluția este propusă de experții Universității Babeș Bolyai din Cluj.

Ei au elaborat 4 ghiduri cu conțin măsuri și recomandări atât pentru autorități, cât și pentru întreaga populație, pentru ca pandemia să nu scape de sub control.

 Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la UBB, a explicat la Europa FM de ce s-ar impune carantina națională:

„Lockdown-ul este o măsură brutală de rezolvare a creșterii numărului de cazuri și, mai degrabă, reflectă un eșec al măsurilor normale de luptă împotriva epidemiei. Suntem în punctul în care numerele care nu ne mint sunt numărul de decese și cel de internați la ATI. (…) Am avea nevoie de o carantină, dar ar trebui și o testare rapidă în masă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Școlile ar trebui redeschise, dar numai pentru elevii din învățământul primar, adică până la clasa a IV-a mai spune profesorul Răzvan Cherecheș:

„Studiile arată că atât infecția, cât și transmiterea virusului mai departe, este semnificativ mai scăzută. Copiii până la clasa a IV-a sunt exact la vârsta la care nu pot fi lăsați singuri acasă și educația online este deficitară.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anul acesta va trebui să acceptăm să ne petrecem Crăciunul și Revelionul fără a merge la colindat și fără a interacționa cu mulți oameni, mai spun experții UBB.

În total, sunt 4 ghiduri elaborate de profesorii din Cluj: unul cu recomandări generale în pandemie, un ghid de autoreglare psihologică și altul de autoreglare a comportamentului în această perioadă și un ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS