Confidenţialitate

Profesorul Ioan Stanomir, despre înstrăinarea poporului român de cei care guvernează

Profesorul Ioan Stanomir a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ioan Stanomir a vorbit despre guvernul Cioloș, dar și despre situația politică din România.

„Un Guvern monocolor care nu dispune de majoritate parlamentară este din start o soluție grevată de o ipotecă: sprijinul PSD. Dacă nu există alianță între USR și PNL, dacă nu există posibilitatea PNL să voteze acest cabinet, partidul arbitru este PSD. Și cred că aceasta este principala problemă, dupa un an de zile de la alegerile parlamentare, guvernarea asumată de PNL și USR și patronată de președintele Klaus Iohannis a reușit să aducă PSD în centrul vieții politice. Și dacă lucrurile merg așa cum probabil estimăm, s-ar putea ca președintele Iohannis să fie responsabil pentru o a doua revigorare a PSD”, a spus profesorul Ioan Stanomir la Europa FM.

Ipocrizia, una dintre principalele explicații pentru înstrăinarea poporului român de cei care guvernează

„Fără intervenția directă a președintelui Iohannis, Florin Cîțu nu ar fi câștigat alegerile din interiorul PNL, o spune Ludovic Orban care nu este nici el inocent pentru că în urmă cu ceva timp îl prezenta pe domnul Iohannis drept cel mai bun partener al domniei sale.

Ipocrizia este una dintre principalele explicații pentru înstrăinarea poporului român de cei care guvernează. Pentru că domnul Orban critică azi măsurile domnului Cîțu, dar anul trecut, măsurile adoptate de domnul Orban ca prim-ministru erau poate și mai stranii de măsurile adoptate de Cîțu. […] Iohannis a fost cel care a făcut din Cîțu președintele PNL, a produs o fractură între PNL și USR, dar o fractură semnificativă în PNL.

Domnul Cîțu se crede Superman, domnul Drulă îl face zombie pe domnul Cîțu. Nenorocirea este că dincolo de duelul supereroilor și zombie, situația arată cum arată. Iohannis a patronat o alegere care s-a dovedit că a fost fatală pentru PNL, care a pierdut guvernarea, dacă va persista cu Florin Cîțu prim-ministru, s-ar putea ca alegerile anticipate să fie o raritate pentru că reapariția domnului Cîțu la conducerea executivului în acest moment ar fi o enormă greșeală tactică pentru că este acum asociat cu o serie de ezitări, gafe și măsuri negândite. Domnul Cîțu era un apostol al relaxării, după care a devenit un apostol al constrângerii. Unde este, de fapt, și care este adevăratul domn Cîțu? Care sunt politicienii români? Eu cred că între apocalipsă și relaxare trebuie să găsești o cale de mijloc”, a spus Ioan Stanomir.

Ar mai merge cineva vot la alegerile anticipate?

„Vor merge la vot activiștii de partid ale partidelor importante, PNL și PSD, cei care doresc să-și transmită mesajul. Ponderea la vot s-ar putea să nu fie foarte ridicată, dar în interiorul celor care participă să existe un nucleu determinat să transmită un mesaj politic. Aventura ridicării domnului Cîțu la conducerea PNL nu va rămâne fără consecințe. Nu am avut și nu am o antipatie personală pentru Cîțu. Mi se pare că glumele făcute pe tema numelui său sunt dezonorante pentru cei care le fac. Domnul Cîțu merită respectul nostru ca orice fost prim-ministru, dar trebuie să-l criticăm cu fermitate pentru că nu s-a ridicat la înălțimea funcției pe care a avut-o.

O necunoscută este AUR. Cât pandemia există și măsurile contradictorii și coercitive nu-și ating scopul, mesajul AUR va avea câștig de cauză. Cred că luciditatea ne impune acest lucru. Măsurile coercitive impuse unei populații care și-a pierdut încrederea în cei care guvernează nu fac decât să trezească un resentiment încă și mai puternic.

Copiem măsuri care pot avea ecou în alte societăți, gândim campanii pentru servicii, armată și esențiali și când vine vorba să ne ocupă de restul populației o lăsăm de izbeliște, iar când populația devine sceptică, o acuzăm că este iresponsabilă”, a spus Stanomir la Europa FM.

Ioan Stanomir: „Un cabinet minoritar Cioloș este la fel de vulnerabil în fața PSD ca un cabinet minoritar PNL”

„Soluția perfectă pentru erodarea completă și definitivă a partidului de guvernare este soluția unor guverne minoritare, care sunt, de fapt, niște guverne miluite, guverne care există doar pentru că PSD le permite și care urmează tiparul Tăriceanu și Cioloș. Tăriceanu, care a guvernat cu PSD pe vremea creșterii economice – USL s-a născut din acest mariaj – și s-a văzut după guvernul Cioloș, când toți cântam prohodul PSD. E ciudat. Cântăm prohodul acestui partid de 30 de ani și totuși acest partid nu dispare. Nu cumva acest partid se regenerează pentru că acei ce nu aparțin PSD nu dețin capacitățile intelectuale, organizaționale și comunicaționale pentru a-i scoate din captivitatea PSD pe cei care rămân acolo? Nu cumva alternativa la PSD, istoricește vorbind, a fost atât de proasta încât PSD continuă să existe?”, a explicat Ioan Stanomir.

Citește și: Cătălin Drulă: „Un vot negativ acordat Cabinetului Cioloș ar fi un pas către alegeri anticipate”.