Confidenţialitate

Profesorul de economie Christian Năsulea, despre 2023: Inflație de două cifre și risc de recesiune pe două trimestre | VIDEO

Profesorul de economie Christian Năsulea a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. În 2023 vom avea în continuare o inflație de două cifre, spune Christian Năsulea. Mai mult, este posibil să avem o recesiune timp de două trimestre din următorul an, conform prognozei de date.

Din noiembrie 2021 până în noiembrie 2022 inflația a ajuns la 16,8%. Adrian Câciu – ministrul de Finanțe al României – spune că este o inflație istorică. La noi se repetă o dată la 20 de ani, susține ministrul de Finanțe. La polul opus, premierul României spune că aceasta este ultima lună în care ne confruntăm cu astfel de cifre, urmând ca inflația să coboare cu 2-3 procente. Care este adevărul până la urmă?

Un grup de lucru al mai multor profesori de economie din România a realizat un studiu la care a luat parte și Christian Năsulea arată o realitate diferită față de cea prezentată de politicienii României.

„Noi am lucrat pe datele oficiale ale Institutului Național de Statistică, deci ce spune INS spunem și noi. Dacă spune 16,9%, 16,9% spunem și noi, însă noi am făcut un model ca să vedem cum sunt afectați oamenii în funcție de categoria de venit din care fac parte. Și atunci, ce am putut să demonstrăm noi este că jumătatea de jos, din punct de vedere al veniturilor, din populația României resimte o inflație peste cât anunță INS și BNR, iar jumătatea de sus resimte inflația mai puțin”, a explicat Christian Năsulea la Europa FM.

Christian Năsulea, despre prognoza financiară a anului 2023

„Prognoza pe date ne arată că o să avem inflație de două cifre în continuare tot anul viitor și că există un risc sau un potențial mare de recesiune pe două trimestre în cursul anului 2023”, a explicat profesorul de economie Christian Năsulea la Europa FM.

Care este cel mai rău scenariu?

„Scenariul cel mai rău este unul în care nu se domolește nici inflația, ajungem la peste 20% în primul trimestru din anul viitor, încep să se închidă firmele pe capete și avem o situație în care din ce în ce mai mulți oameni rămân fără loc de muncă confruntându-se cu prețuri foarte mari pentru aceleași produse de bază de care au nevoie”, a explicat Christian Năsulea la Europa FM.

Cât de posibil este acest scenariu?

„Este posibil, nu este probabil din fericire. Cel mai probabil, dacă politica BNR își atinge obiectivele vom vedea temperarea inflației pe graficul stabilit de BNR și o recesiune foarte, foarte ușoară. Puține firme închise, fără o scădere semnificativă a volumului productivității pentru România, în general”, a mai spus Christian Năsulea la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Uniunea Europeană a decis ca impozitul minim pe profiturile multinaționalelor să fie 15%. Măsura va intra în vigoare în 2024 | AUDIO