Confidenţialitate

Profesorul Cherecheș: La finalul lunii, secțiile ATI din toată țara vor fi ocupate 100%, vor fi decese evitabile | VIDEO

Lamodul în care evoluează numărul de infectări cu SARS-CoV-2, până la finalul acestei luni, paturile pentru bolnavii COVID din secțiile ATI din toată țara vor fi ocupate complet, susține profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș.

Nimeni nu poate să estimeze cu cât ar putea crește cazurile noi, cert este că suntem în valul 3 al pandemiei și, în ritmul actual, vor crește discuțiile despre eventuale restricții mai dure, spune Răzvan  Cherecheș:

„Din nefericire nu este limită. Numerele pot crește până oriunde, dacă nu se iau măsuri mai ferme. Din nefericire, încep să apară discuții, vor începe să închidă școlile și vor impacta masiv viața socială și economică. Nu e de dorit să ajungem acolo și poate fi evitat, dar trebuie să aplicăm reguli ferme.”

Expertul în sănătate publică spune că, în următoarele două luni, oamenii trebuie să acorde o importanță maximă măsurilor de protecție:

„Cu cât populația obosește mai mult, cu atât trebuie să repeți de mai multe ori. Trebuie abordate toate zvonurile. Trebuie oferit orizontul, mai avem două luni de strâns din dinți. Dacă știm că mai avem două luni, trebuie să ținem valul ăsta cât de jos putem până în luna mai.”

Dacă nu, în ritmul actual al cazurilor noi, paturile din secțiile ATI se vor ocupa complet și vor exista decese ce puteau fi evitate, avertizează profesorul Cherecheș:

„Problema este că, până la finalul acestei luni, secțiile de terapie intensivă vor fi cu 100% capacitate în toată țara și, din acel moment, o să înceapă să apară morți evitabile, adică vor muri oameni pentru că nu au acces la medic de terapie intensivă, la aparatură. (…) Dacă este o categorie profesională care a dus toată greutatea asta și a plătit toate costurile a fost secția de terapie intensivă. În momentul în care le pui paturi în plus înseamnă pacienți în plus.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: