Confidenţialitate

Profesorul Cherecheș: Dacă am testa mai mult pe definiția de caz, numerele ar fi mai mari | AUDIO

Grupul de Comunicare Strategică a raportat joi alte 9.714 infecții cu coronavirus. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 37.742 de teste, 21.622 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.063 la cerere.

Numărul mare de teste la cerere diluează adevărul despre situaţia corectă a pandemiei cu care se confruntă ţara noastră, a spus la Europa FM, expertul de sănătate publică Răzvan Cherecheş:

Trebuie ținut cont că cel puțin o treime dintre ele sunt teste la cerere. Există indivizi, ușor ipohondri, care se duc să se testeze săptămânal, să se asigure că-s ok. Aceia, în mod normal, nu îndeplinesc definiția de caz, n-au fost expuși și n-ar trebui testați.

În momentul ăsta, ce vedem, e un număr mai mic decât realitatea. Dacă am testa mai mult pe definiția de caz, numerele ar fi mai mari. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Trei judeţe din ţara noastră sunt în acest moment în zona verde a incidenţei – Vrancea, Tulcea şi Călăraşi, adică sunt mai puţin de 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori.

Realitatea poate fi cu totul alta, spune Cherecheş. În aceste judeţe nu se testează suficient, iar asta le-ar putea transforma în adevărate bombe epidemiologice:

Avem toate acele județe verzi care, de fapt, părerea mea este că sunt pe roșu, pentru că nu testează destul și nu au cum să prindă suficiente cazuri ca să-și facă o idee. (…)

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.