Confidenţialitate

Profesorii de Matematică vor ca materia să fie probă distincă la Bacalaureat din 2027, nu doar parte a probei unice | AUDIO

După ce ministrul Educației a anunțat că Limba română, inclusiv gramatica, ar urma să fie probă distinctă la Bacalaureat în 2027, acum și profesorii de matematică vor același lucru. Dacă vor fi aprobate în forma actuală, schimbările îi vor viza pe elevii care încep clasa a IX-a anul viitor.

Conform proiectului noii legi a educației pusă în dezbatere publică, elevii care încep clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 vor susține un altfel de examen de Bacalaureat.

Ministrul educației, Sorin Câmpenau, a anunțat săptămâna trecută că în cadrul dezbaterilor organizate de minister s-a agreat ca Limba și literatura română (inclusiv gramatica) să constituie o probă distinctă în cadrul Bacalaureatului.

Conform variantei actuale a proiectului de lege, Matematica ar urma să facă parte dintr-o probă unică alături de Științele naturii, Istorie, Geografie și Științe socio-umane, probă unică susținută de toți elevii indiferent de profil.

Preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Radu Gologan, cere introducerea în legile educaţiei a obligativităţii probei de Matematică la examenul de Bacalaureat, profilul Real.

Ministrul Educației spune că va susține ca matematica să rămână parte a probei unice, dar să aibă o pondere mai mare în raport cu celelalte discipline:

„Din setul de discipline Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, Istorie, Geografie și disciplină socio-umană este foarte probabil ca Matematica să aibă o pondere de 40%.”

Expertul în educație Ștefan Vlaston explică la Europa FM că proiectul noii a legi a educației, bazat pe proiectul România educată al președintelui Iohannis, are o greșeală fundamentală:

„Ce să dea toți la fel? Aici este greșeala fundamentală, pornită de la președintele Iohannis, care a considerat că Bacalaureatul este o probă de cultură generală în care toți elevii trebuie să demonstreze că știu matematică, fizică, chimie, biologie.”

Expertul în educației Ștefan Vlaston speră că legile educației aflate acum în dezbatere publică vor suferi modificări pentru că, spune el, nu are logică să le ceri elevilor din anii terminali de liceu să învețe pentru 7-8 materii de examen.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Ce decizii a luat ministrul Educației după consultările cu sindicatele. Schimbări la Bacalaureat, admiterea în licee și educația elevilor cu nevoi speciale