Confidenţialitate

Profesorii care nu au locuință în localitatea unde au postul vor beneficia de decontarea transportului | AUDIO

Iar creşele de stat vor fi arondate unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică. Sunt amendamente la Legile Educației adoptate azi de Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Amendamentul votat prevede obligația școlilor de a deconta cheltuielile de transport ale cadrelor didactice, dar şi ale celorlalți angajați care nu au locuinţe în localitățile unde au postul. Decontarea se va face din bugetul Ministerul Educaţiei.

Amendamentul adoptat pentru creșele de stat

Potrivit unui alt amendament – adoptat de Comisie la propunerea UDMR – în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legilor Educației, creşele de stat vor fi arondate unităţilor de învăţământ care au nivel preşcolar cu program prelungit sau școlilor care au în structură învăţământ preşcolar.

Fac excepţie creşele cu cel puțin 120 de copii, care se pot reorganiza ca unităţi de învăţământ cu personalitate juridică.

Pe de altă parte, toate liceele tehnologice vor avea învăţământ exclusiv în sistem dual începând cu anul şcolar 2029-2030.

La propunerea PSD, copiii angajaților din învăţământ – aflați în activitate sau la pensie – sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine şi internate. De aceste prevederi beneficiază şi copiii orfani de unul sau ambii părinţi care au lucrat în sistemul de învăţământ.

De asemenea, un amendament al PNL votat de Comisie prevede obligația profesorilor de a respecta diversitatea pentru a genera elevilor atitudini incluzive şi tolerante.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Impozit suplimentar de 16% pe veniturile care depășesc salariul președintelui României, propunerea coaliției de guvernare | AUDIO