Confidenţialitate

Impozit suplimentar de 16% pe veniturile care depășesc salariul președintelui României, propunerea coaliției de guvernare | AUDIO

Coaliția ia în calcul să impună un impozit suplimentar de 16% pe veniturile care depășesc salariul președintelui României. Sunt luate în vizor, în primul rând, acele persoane care cumulează pensia cu salariul. Ministrul Finanțelor trebuie să vină cu o analiză în termen de două săptămâni despre situația salariilor și pensiilor mari din România. În coaliție se discută și despre regândirea taxării companiilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderii partidelor aflate la guvernare vor să supraimpoziteze toate veniturile din sistemul bugetar care depășesc suma de 25.000 de lei pe lună, atât cât este salariul brut al președintelui Klaus Iohannis în acest moment.

Potrivit unor surse guvernamentale impozitul ar urma să fie între 10 și 20 la sută, cel mai probabil 16%.

Sub incidența acestei prevederi ar urma să intre atât cei care au salarii sau pensii care depășesc suma de 25.000 de lei pe lună, cât și acele persoane ale căror venituri cumulate din pensii și salarii ar fi mai mari decât acest prag.

Doar bugetarii sunt vizați de impunerea acestui supraimpozit, nu și angajații din mediul privat.

De asemenea, se poartă discuții în coaliție și despre mediul de afaceri. Comapniile ar urma să poată opta pentru a plăti impozit de 16% pe profit sau de 1% din cifra de afaceri. Cu o condiție însă: daca suma calculată din impozitul pe profit este mai mică decât cea din cifra de afaceri, va trebui plătită diferența.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, despre reorganizarea administrativă a României cu 15 județe: Scopul, crearea unui stat cu un confort bugetar suficient | VIDEO