Confidenţialitate

Prof. Valentin Naumescu: Pentru politiceni e foarte comod să pună neîmplinirile pe seama Bruxelles-ului / Nu te împiedică UE niciun moment să crești salariile, pensiile și nivelul de viață | VIDEO

Cel mai recent eurobarometru, realizat de către Parlamentul European despre opiniile alegătorilor din statele Uniunii Europene față de alegerile europarlamentare din 9 iunie arată că majoritatea românilor – 60% – vor merge la vot. Numărul alegătorilor este în creștere și indică un interes în mai multe țări din UE. Un alt indicator spune că doar jumătate dintre noi mai văd UE ca un lucru pozitiv. România are un procent mai mare decât media europeană în aces sens, repectiv 47%. Portughezii, pe de altă parte, prezintă cel mai ridicat nivel al percepției pozitive față de UE – 67%. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale, afirmă că răspunsruile românilor pot fi puse atât pe seama propagandei, cât și pe cea a nemulțumirilor. Există „lucruri care nu funcționează foarte bine în instituțiile europene”, iar „UE le admite”, spune Valentin Naumescu. În același timp, el subliniază  că pentru politicieni „este foarte comod să pună toate neîmplinirile pe seama Bruxelles-ului”.

Valentin Naumescu: „Trebuie să fim foarte atenți la acest mecanism politic parșiv de a deconta eșecurile guvernării naționale pe seama Uniunii Europene”

Cătălin Striblea: Avem un eurobarometru care arată așa: că România e fifty-fifty (n.r. – jumate-jumate) în privința percepțiilor pozitive față de Uniunea Europeană. Trebuie să vă întreb și pe dumneavoastră, că lucrați mai mult cu chestiile astea. Nemulțumiri sau propagandă? Sau și, și?

Valentin Naumescu: „Și una, și alta. Sigur că există nemulțumiri. Nu cred că va exista vreodată un sistem de organizare politică și administrativă care să nu creeze și nemulțumiri. Pentru că nici nu ar fi normal. Într-o comunitate există și competiție, și mecanisme de selecție, de diferențiere, merite, performanțe. Unele sunt subiective, sunt oameni care au diverse frustrări, aflați la marginea societății și unele obiective, pentru că sunt lucruri care nu funcționează foarte bine în instituțiile europene. Uniunea Europeană însăși le admite și sigur că dorește să facă în viitor reforme”.

Cătălin Striblea: Sunteți mai curând temperat decât speriat, să zicem, de faptul că în multe țări europene este o tendință de scădere a încrederii în această uniune a noastră.

Valentin Naumescu: „Trebuie să fim foarte atenți la acest mecanism politic, aș folosi un cuvânt mai dur, destul de parșiv de a deconta eșecurile guvernării naționale pe seama Uniunii Europene. Este foarte comod pentru politicenii din diferitele capitale ale UE ca atunci când apar scumpiri, scăderea puterii de cumpărare, inflația… să pună toate neîmplinirile pe seama Bruxelles-ului. Din rațiuni politice, electorale. Și asta s-a întâmplat, de pildă, în Marea Britanie, în 2016, cu Brexitul. Și se întâmplă, sigur, și în prezent”.

Valentin Naumescu: „Nu te împiedică UE niciun moment să crești salariile și pensiile și să crești nivelul de viață”

Cătălin Striblea: De exemplu, când Guvernul României zice așa: nu pot mări pensiile din cauza PNRR, adică din cauza înțelegerii cu Uniunea Europeană, ăsta e un lucru care afectează chiar încrederea în UE?

Valentin Naumescu:Bineînțeles.Tot felul de astfel de limitări închipuite, care, de fapt, se leagă de neputințe locale, economice. Pentru că Uniunea Europeană nu îți spune că nu poți să crești PIB-ul, să nu ai creștere economică mai mare, să nu ai performanță economică mai bună, dar sigur că orice politician, orice guvern național va avea tendința să spună: <<da, nu pot să vă dau mai mult sau nu am voie, pentru că sunt limitări ale UE>>. Pentru că UE îți stabilește un cadru procentual, anumite deficite pe care să nu le stabilești, dar dacă tu ți-ai crește PIB-ul, dacă ai avea o economie mai mare, o colectare mai bună a taxelor și impozitelor, dacă ai avea o combatere a evaziunii fiscale, a corupției mai bună. Sigur că ai avea un PIB mai mare și ai putea să crești pensiile. Astea sunt lucruri atât de simple și mă mir că nu sunt combătute în limbaj la fel de simplu. Nu te împiedică UE niciun moment să crești salariile și pensiile și să crești nivelul de viață”.

Valentin Naumescu: „Este nevoie de anumite corecții ale politicilor UE. Poate că s-a greșit în domeniul politicii migrației”

Cătălin Striblea: Dar se comunică altfel. Ăsta a fost mesajul din partea fostului ministrului de Finanțe și al prim-ministrului Ciolacu: <<domnule, nu, nu ne lasă și ne ducem acolo și obținem o victorie>>. Așa se zicea. Sunt însă și lucruri care sunt legate strâns de gândirea oamenilor: identitate creștină, imigrație, toate care se întâmplă astăzi și sunt percepții care nu ajută UE. Întrebarea mea e următoarea: dacă asta e tendința pentru viitor și trimitem o treime din parlamentari aflați în zona populistă, extremistă – așa se prefigurează – are viitor structura asta, așa cum o știm acum?

Valentin Naumescu: „Da, eu cred că UE nu numai că are viitor, dar are și potențialul de a ne câștiga încrederea nu numai nouă, generației noastre, pentru că aici este deja un fapt împlinit, dar și generațiilor viitoare să le câștige încrederea. Sigur că este nevoie de anumite corecții ale politicilor UE. Poate că s-a greșit în anumite domenii. Iată, în domeniul politicii migrației. Sunt voci pertinente, voci responsabile care spun că aici s-a greșit. Poate a fost o exagerare această politică a porților deschise și că avem deja un pact al migrației europene, tocmai a fost adoptat”.

Cătălin Striblea: Săptămâna trecută, da.

Valentin Naumescu:Și e foarte interesant că acest nou pact al migrației a stârnit nemulțumiri în ambele extreme, ceea ce mie îmi arată că este bun, că a fost bine gândit. Îl critică stânga ultra-progresistă, care este nemulțumită de măsurile de limitare a migrației din afara UE și, mă rog, ONG-urile care au insistat mult în ultimii ani pentru primirea migranților din Africa, din Orientul Mijlociu. Ei cred că este restrictivă noua legislație europeană. Îl critică și extrema dreapta, naționalistă, suveranistă, pe motiv că face prea puțin. Face un pas, dar este prea puțin. Deci, iată că UE vine cu măsuri rezonabile, bine gândite, echilibrate. Să sperăm că vor avea și efect”.

Valentin Naumescu, despre pactul migrației europene: „Este vorba de a primi, de a fi responsabil cu UE în primirea migranților” / „Haideți să vedem și câți români au plecat în 1990 în țări ale UE și au fost primiți”

Cătălin Striblea: Să le spunem ascultătorilor că prin acest pact și România va trebui să ia cote de imigranți. Nu e prima oară când ni se spune asta. Cert este că nu știu cât am făcut până acum și nu știu cât vom face în viitor. Dar vom fi obligați ca pe teritoriul Uniunii să fie răspândiți în diverse cote diverși oameni care vin de peste mări și țări, ilegal în principiu.

Valentin Naumescu: „Este vorba de a primi, de a fi responsabil cu UE în primirea migranților. Acum se fac eforturi de a limita migrația ilegală și de aceea vorbim de controlul frontierelor externe ale UE, de aceea am vorbit în ultima perioadă de securizarea frontierelor, tocmai pentru a reduce migrația ilegală. Nu trebuie să confundăm cu cei care cer în mod justificat azil politic. Aceștia fug de regimurile represive din țările lor și pot primi în condiții legale dreptul de azil politic. Sigur că România este parte a UE și avem nu doar drepturi, avantaje și beneficii, avem și responsabilități.

Haideți să vedem și câți români au plecat în 1990 în țări ale UE și au fost primiți, muncesc acolo, și-au întemeiat familii, au case, cariere. Nu putem să privim doar spre beneficiile pe care am vrea alții să ni le dea, iar noi să nu participăm cu nimic la acest efort de dezvoltare a Uniunii Europene. Suntem parte a Uniunii Europene”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Parlamentul European: Eurobarometru. 68% dintre români cred că votul la alegerile europarlamentare este mai important în actualul context geopolitic | AUDIO | GALERIE FOTO