Confidenţialitate

Parlamentul European: Eurobarometru. 68% dintre români cred că votul la alegerile europarlamentare este mai important în actualul context geopolitic | AUDIO | GALERIE FOTO

Șase din zece cetățeni din Uniunea Europeană sunt interesați de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, cu 11 puncte procentuale mai mult decât în același moment înainte de votul din mai 2019. Peste opt din zece europeni consideră că votul este mai important în situația geopolitică actuală. Datele apar în ultimul sondaj Eurobarometru realizat de Parlamentul European înainte de alegerile din iunie.

Interesul pentru alegeri, cunoașterea datei alegerilor, precum și probabilitatea de a vota sunt toate în creștere de la ultimul sondaj din toamna anului 2023. Creșterile sunt semnificative în comparație cu sondajul din primăvara anului 2019 (cu trei luni înainte de alegerile europene anterioare).

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit eurobarometrului, 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024.  Iar 71% spun că este probabil să voteze. Rezultatele sondajului sugerează că cetățenii UE sunt foarte conștienți de importanța alegerilor în contextul geopolitic actual, opt din zece respondenți (81%) fiind de acord că votul este și mai important acum.

În România, 60% dintre cei chestionați afirmă că sunt interesați de alegerile din 9 iunie, iar 74% dintre cetățenii români spun că este probabil să voteze. 68 de procente cred că votul este mai important în actualul context geopolitic.

Pentru cetățenii români, UE ar trebui să se concentreze pe apărare și securitate (33%), pe securitatea alimentară/agricultură (31%) și pe competitivitate, economie și industrie (29%) pentru a își întări poziția în plan global.

Importanța pe care cetățenii o acordă apărării și securității blocului comunitar a crescut pe parcursul legislaturii parlamentare, în special având în vedere războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din primăvara anului 2024 a fost realizat de agenția de cercetare Verian între 7 februarie și 3 martie 2024, în toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față. În total, au fost efectuate peste 26.000 de interviuri. Rezultatele au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară.

Eurobarometru. Parlamentul European. Sondajul de primăvară pe 2024. Rezultate la nivel național. România. GALERIE FOTO

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 2024, ANUL ALEGERILOR. De ce votăm? | AUDIO