Confidenţialitate

Produse farmaceutice în valoare de peste 64 de milioane de euro, capturate în cea mai recentă operațiune împotriva traficului de medicamente în UE | AUDIO

Produse farmaceutice în valoare de peste 64 de milioane de euro au fost capturate în cea mai recentă operaţiune împotriva traficului de medicamente în Uniunea Europeană, care a coordonat autoritățile vamale, judiciare, medicale și antidoping din 14 state membre ale Uniunii Europene. Patru laboratoare subterane au fost distruse, 92 de website-uri au fost închise și peste 1200 de persoane au fost puse sub acuzare în cadrul operațiunii, anunță Oficiul European de Luptă Antifraudă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Operaţiunea „SHIELD” s-a desfăşurat, pentru al patrulea an consecutiv, în perioada aprilie-octombrie 2023, sub coordonarea Europol. Printre țările participante la acțiune au fost: Austria, Grecia, Portugalia, Spania și România.

Au fost vizate medicamente contrafăcute, substanţe dopante, suplimente alimentare sau sportive ilegale, dar şi produse legate de tratamentul COVID-19. Sute de mii de tablete și fiole ilicite au fost confiscate de autoritățile vamale, potrivit Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Traficul de produse farmaceutice este „în creştere” în Uniunea Europeană.

Fenomenul are efecte îngrijorătoare asupra sistemelor de sănătate din Europa, medicamentele fără reglementări sau măsuri de siguranță în vigoare putând cauza probleme grave de sănătate sau chiar decesul, atenţionează Europol.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alexandru Rafila: E nevoie de 2000 de ambulanțe noi în toată țara. FNSAR: La nivel național există puțin peste 2.000 de vehicule de urgență | AUDIO