Confidenţialitate

Producătorii de carne de porc vor primi ajutor financiar de la stat

Senatorii au aprobat ”Programul Carne de Porc din fermele românești”.

Proiectul a fost votat de parlamentari din toate partidele și prevede că producătorii de carne de porc vor primi un ajutor financiar de la stat de 25 de euro pentru fiecare porc, de cel puțin 75 de kilograme, pe care îl livrează abatoarelor.

Pot accesa acest program doar fermele care au între 600 și 100.000 de porci – a spus senatorul PNL Costel Șoptică.

În funcție de numărul porcilor pe care îi livrează abatoarelor, producătorii pot primi anual între 15.000 și 2,5 milioane de euro pe an.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unul dintre inițiatorii proiectului, senatoarea PSD Doina Silistru a explicat că acest program le va permite românilor să consume mai multă carne de porc românească.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Programul carne de porc din fermele românești se va desfășura până în 2020, iar pentru acest an, a fost prevăzută suma de 86 de milioane de euro. Documentul va merge la Camera Deputaților pentru vot final.

Jurnaliștii Hotnews scriu că printre beneficiarii acestui program se află și fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, care deține o fermă porci, în localitatea Salcia din județul Teleorman.

Porcii crescuți la această fermă sunt aduși din Olanda și Germania, la 25 de kilograme, apoi sunt hrăniți cu furaje concentrate pentru a se îngrășa și a fi sacrificați.

În proiectul aprobat de Senat, este menționat că porcii livrați abatoarelor trebuie să provină din purcei ajunși în fermele producătorilor la o greutate de cel mult 30 de kilograme fiecare.