Procurorul general: Modificările care se vor aduce codurilor penale nu pot fi discreţionare

Procurorul general a reacţionat, într-un comunicat, la anunţul premierului de a retrage controversata ordonanţă privind redefinirea unor infracţiuni de corupţie din legislaţia penală.

Augustin Lazăr consideră că modificările care vor fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală nu trebuie să fie unele “discreţionare”, ci rezultatul viziunii unor specialişti în domeniu.

“Aşteptăm să vedem în concret decizia care se va lua în cursul zilei de mâine – dacă va fi o decizie de abrogare sau una de prorogare – şi urmează să discutăm pe text. Doresc să reiterez opinia că modificările care se vor aduce codurilor penale nu pot fi discreţionare. Ele ar trebui să fie rezultatul unei viziuni unitare a unui corp de jurişti de elită, iar România are jurişti reputaţi. Doar aşa vom avea garanţia că textele care vor rezulta vor fi unele bune. Îmi exprim speranţa că Guvernul va lua mâine decizia corectă, respectiv abrogarea ordonanţei. De asemenea, doresc să subliniez că situaţia ideală o reprezintă aceea potrivit căreia amendarea codurilor penale trebuie să fie făcută de către Parlament şi nu prin ordonanţe de urgenţă“, se precizează în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Alături de asociaţiile de magistraţi, procurorul general a fost unul dintre contestatarii deciziei guvernului de a modifica în grabă, prin ordonanţă de urgenţă, legislaţia penală.

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că guvernul va stopa efectele ordonanţei.

Scandalul a generat ample proteste de stradă, ajunse în cea de-a 5 zi consecutivă.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS