Procurorii cer lămuriri în cazul expertizelor făcute în dosarul Colectiv

Procurorii cer lămuriri în cazul expertizelor făcute în dosarul incendiului din Colectiv întrucât ar exista unele neconcordanțe.

Anchetatorii susțin că e vorba de o completare a datelor primite până acum de la Institutul INSEMEX Petroşani şi Institutul Naţional de Expertize Criminalistice.

Între altele, procurorii nu cunosc cu exactitate tipul artificiilor care au declanșat incendiul.   Lămuririle sunt așteptate până vinerea viitoare, pe 1 aprilie.

 

Procurorii Parchetului Instanței Supreme spun că au cerut lămurirea tuturor împrejurărilor care au condus la tragedia din octombrie anul trecut.

În acest sens, specialiștii trebuie să completeze datele adunate până acum și să le transmită anchetatorilor pentru a fi cuprinse într-un raport comun.

Suplimentul de expertiză e necesar întrucât ar exista unele neconcordanţe.

Printre aspectele care ar urma să fie lămurite sunt: tipul artificiilor și viteza de propagare a flăcărilor în urma incendiului.  În plus, probele de aer vor fi analizate în laborator pentru a se stabili cu exactitate tipul gazelor şi toxinelor din clubul Colectiv.

Raportul INSEMEX arăta că principala cauză a incendiului a fost buretele folosit pentru antifonarea sălii – care a luat foc imediat.

Viteza propagării flăcărilor a fost de 2,3 metri pe secundă, tinerii având la dispoziție doar 153 de secunde pentru a se salva.

De altfel buretele poliuretanic este menţionat şi în expertiza tehnică judiciară în domeniul construcţiilor civile solicitată, separat, de procurori.

În dosarul de ucidere din culpă deschis în cazul Colectiv sunt urmăriţi penal patronii clubului, cei ai firmei care a furnizat artificiile şi un pirotehnist.

Până acum au fost audiaţi aproximativ 300 de martori.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS