Procesul Colectiv a fost amânat

Procurorii cer unificarea dosarelor Colectiv, pentru ca victimele să poată fi despăgubite.

Astfel, dosarul în care sunt judecați patronii clubului Colectiv să fie trimis de la Judecîtoria Sectorului 4 la Tribunalul București în vederea conexării cu cel în care este acuzat fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

La primul termen al procesului Colectiv, în care sunt judecați cei trei patroni ai clubului — Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, procurorul de ședință a solicitat ca acest dosar să fie reunit cu cel al lui Piedone, dar și cu cel în care sunt judecați la Tribunalul Militar pompierii Antonina Radu și George Matei.

Procurorul a spus că, în dosarul de la Judecătoria Sectorului 4, nu există nicio instituție parte responsabilă civilmente, iar bunurile inculpaților nu acoperă despăgubirile cerute de victimele incendiului.

Reprezentantul Parchetului a mai arătat că, în dosarul lui Piedone, parte responsabilă civilmente este Primăria Sectorului 4, iar cel în cel al pompierilor — Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Parchetul General a instituit sechestru pe bunurile inculpaților, persoane fizice și juridice, însă valoarea acestor sechestre sunt insignifiante și nu vor acoperi pagubele. Este dosarul cu cel mai mare număr de victime din ultimul secol. Judecătoria este în imposibilitatea de a da o hotărâre pe latură civilă. Între acest dosar și cel de la Tribunalul București este clar o legătură. Inculpații din ambele dosare au participat la dezastrul de la Colectiv. Hotărârea Judecătoriei pe latură civilă va fi doar una simbolică„, a declarat procurorul, citat de Agerpres.

Avocații victimelor și ai inculpaților au fost de acord cu cererea procurorului, însă unii dintre ei au atras atenția că cele două dosare se află în stadii diferite de judecare, cel de la Tribunalul București fiind încă în cameră preliminară.

Judecătorul a amânat discutarea cererii Parchetului pentru termenul următor al procesului din 21 martie, însă va trimite Tribunalului București o adresă pentru a se comunica în ce stadiu se află dosarul lui Piedone.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS