Confidenţialitate

Problema irigațiilor în România trebuie rezolvată urgent, spun fermierii, care înțeleg și apelul guvernanților la raționalizarea apei | AUDIO

Fermierii spun că înțeleg apelul guvernanților la consum rațional de apă pe timp de secetă, însă la rândul lor le cer acestora investiții care să rezolve problema irigațiilor în România.

Canalul Siret-Bărăgan ar putea iriga peste 1 milion de hectare, spunea recent la Europa FM Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor. El menționa că doar cu un sistem de irigitații bine pus la punct, România își va putea asigura consumul de produse agro-alimentare din producția proprie:

„Orice apel rezonabil la consumul judicios de apă este binevenit, noi ne dorim să avem și mai multe sisteme de irigații în România pentru că este nevoie. Vă dau un exemplu, canalul Siret-Bărăgan, care ar iriga peste un milion de hectare, aici vorbim de o zonă cu un consum minim de energie pentru că se poate iriga gravitațional. Există tehnologii astfel încât să se irige la picătură cu consum mic de energie, pot fi gândite sisteme cu energie regenerabilă astfel încât să nu fie un consum mare de energie. Soluții sunt, partea aceasta de investiții publice este obligatorie pentru că gândiți-vă că până la urmă magistralele mari de irigații sunt ca autostrăzile.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna trecută, statul a scos la licitație contractul de realizare a documentației pentru prima fază a proiectului Canal Siret-Bărăgan.

Început din perioada comunistă, proiectul prevede reabilitarea canalului existent de aproape 6 km și execuția a încă aproape 8 kilometri.

Canalul ar trebui să aibă în total aproape 200 de kilometri pe traseul Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu.

Costul estimat al întregului proiect depășește 3,5 miliarde de euro, iar ministerul Agriculturii nu a precizat până acum de unde vor fi luați acești bani.

Foto: Shutterstock

Citește și: Aproape jumătate din teritoriul UE, printre care și România, sub risc de secetă. Continentul trece printr-un episod neobişnuit de caniculă