Confidenţialitate

Aproape jumătate din teritoriul UE, printre care și România, sub risc de secetă. Continentul trece printr-un episod neobişnuit de caniculă

Este risc de secetă pe aproape jumătate din teritoriul Uniunii Europene, din cauza absenţei prelungite a precipitaţiilor, a anunţat luniComisia Europeană, în timp ce continentul trece printr-un episod neobişnuit de caniculă.

„Debitele râurilor sunt grav afectate în mai multe ţări; volumele de apă stocate se epuizează, fapt ce ar putea necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei şi energiei”, avertizează Executivul Comunitar.

Aproximativ 46% din teritoriul Uniunii Europene este expus nivelurilor de secetă de „avertisment”, adică înregistrează un deficit important de umiditate în sol, iar 11% este deja în stare de alertă, cu o vegetaţie şi culturi slăbite grav de lipsa apei, relevă un raport întocmit de Serviciul de cercetări ştiinţifice al Comisiei Europene.

„Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole”, mai ales pentru culturile de cereale, subliniază Comisia Europeană.

Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia sunt de asemenea vizate, în timp ce în Italia bazinul râului Po, cel mai mare din peninsulă, se confruntă cu cel mai ridicat nivel de gravitate a secetei în Uniunea Europeană. În cinci regiuni italiene a fost declarată o „secetă intensă”.

Situaţia este dificilă şi în Peninsula Iberică: în Spania nivelurile de apă stocate de baraje este în prezent la sub o treime din media ultimului deceniu.

Producţia de energie a centralelor termice, hidroelectrice şi nucleare a înregistrat scăderi importante în ţări precum Italia, Franţa, Portugalia, Norvegia, Spania, România, Muntenegru sau Bulgaria, mai remarcă experţii Comisiei Europene.

Citește și: Fermierii pot recolta producția afectată de secetă pentru a o transforma în furaje. Aceștia vor primi subvenția pe toată suprafața, spune ministrul Daea | AUDIO

Sursa foto: Shutterstock