Confidenţialitate

“Probe digitale” ale grupării teroriste Statul Islamic, confiscate din România

Poliția Europeană, Europol, împreună cu autoritățile din Statele Unite, Canada și alte state anunță blocarea principalelor canale online de comunicare ale grupării teroriste Statul Islamic.

La această acțiune, începută acum trei ani, au contribuit și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) dar și Serviciul Român de Informații.

 

Astfel, din România, anchetatorii au confiscat probe digitale. La fel din Bulgaria și din Franța, iar din Olanda au fost confiscare servere ale grupării teroriste.

Europol anunță că prin aceste acțiuni simultane, posibilitatea de funcționare a agenției de presă Amaq dar și a unui radio și a mai multor site-uri a fost compromisă.

Agenția Amaq a fost folosită în 2016, pentru a revendica atacuri teroriste comise inclusiv la Paris, Bruxelles și Berlin.

Încă din 2015, Europol a informat statele membre ale Uniunii Europene că Statul Islamic are tot mai multe capacități tehnice de propagare a mesajelor radicale.

De atunci, autoritățile au reușit să blocheze canalele de propagandă ale Statului Islamic de două ori. Confiscarea serverelor din Spania, în 2017 de către Garda Civilă au permis identificareaunor  indivizi care s-au radicalizat în peste 100 de țări.