Prințul Henrik al Danemarcei a încetat din viață

Doliu în familia regală a Danemarcei. Prințul Henrik, soțul reginei Mergrethe a II-a a murit azi-noapte, în somn, la vârsta de 83 de ani. Supărat pe soția sa că a refuzat să îl numească rege consort, el a declarat anul trecut că nu dorește să fie înmormântat alături de aceasta.

Prințul Henrik a decedat în somn la Castelul Fredensborg, unde s-a mutat după ce a fost diagnosticat cu o tumoare la plămâni în urmă cu două săptămâni.

El a stârnit controverse anul trecut, după ce a declarat că nu doreşte să fie înmormântat lângă regină, ignorând astfel o tradiţie de 459 de ani. Motivul invocat de prințul Henrik a fost că este nefericit pentru că soția sa, regina, nu l-a tratat niciodată ca pe un egal.

Nemulțumirea sa era legată de faptul că nu a primit titlul de rege consort în loc de prinț.

La scurt timp după exprimarea publică a nemulțumirilor, Casa regală a Danemarcei anunțat că prințul Henrik suferă de demență.

Henrik s-a căsătorit cu Margrethe în 1967, convertindu-se la luteranism. Aceştia au doi fii, pe Federik, născut în 1968, şi pe Joachim, născut în 1969.

În anul 2000, cuplul regal danez a efectuat o vizită de stat de trei zile în România, la invitaţia preşedintelui Emil Constantinescu.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS